DEPREME HAZIRIM DİYEBİLMEK İÇİN
KİŞİSEL EYLEM PLANI-KEP
Marmara, Seferihisar, Simav ve Van Depremlerinden çıkardığımız derslerden biri de bireylerin depreme hazırlık konusunda yeterince bilgili olmadığının görülmesiydi.
Devletin bu konuda yapacakları ne kadar önemliyse bizlerin de kendimizi ve ailemizi olası depreme hazır hale getirmemiz çok önemlidir.
Bu bireysel hazırlığa KEP – Kişisel Eylem Planı diyoruz. KEP’ lerimizin hazır olması için bakın neler yapabiliriz:
1) İster evde, işyerinde, okulda olun, ister yolda ya da aracınızın içinde bulunun, yaşadığınız ve bulunduğunuz ortamlarda deprem anında ne yapacağınızı, nereye saklanıp, nereye kaçacağınızı önceden düşünün. Bu planlamayı aile bireylerinizle birlikte yapın.
2) Eğer eviniz ve evinizin bulunduğu zemin sağlamsa, o zaman evde kalabilirsiniz; ancak başınızı, yüzünüzü korumalısınız.
3) Deprem sırasında evinizde kalmalısınız. Sarsıntı geçene kadar başınızı ve yüzünüzü korumak amacıyla, kollarınızın arasına alarak çömelik veya yatar konumda bekleyerek güvende kalabilirsiniz.
4) Evde bulunan eşyalar devrilerek veya kırılarak size zarar verebilir. Bu eşyaların duvara sabitlenmesi çok önemlidir. Simav ve Van depremlerinde birçok televizyon, avize gibi ev eşyası kırıldı ya da ağır hasara uğradı. Bunların bir kısmı insanların yaralanmasına neden oldu.
5) Eviniz ya da evinizin üzerinde bulunan zemin sağlam değil, içinde yaşadığınız binanın kuvvetli bir depremde yıkılma olasılığı varsa, birinci katta olsanız da pencereden atlamayı düşünmeyin. Binaların en zayıf yerleri olan asansörleri, merdivenleri kullanmayın. Sarsıntı başlar başlamaz yapacak en doğru hareket, evinizde bulunan çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, mutfak tezgahı, sofa, koltuk takımı gibi dayanıklı eşyaların yanına sığınmaktır. Bina tamamen yıkılsa da bu eşyaların yanında oluşacak bir yaşam üçgeni sizi kurtarabilir.
6) Herkesin kendi eylem planını hazırlaması ve bunu da belli aralıklarda uygulaması gereklidir.
7) Sarsıntı başladığında evde saklanacağınız ya da sığınacağınız alanları önceden belirleyip tatbikat yapın. Çocuklarınızla bunu paylaşın ve bir oyun haline getirin. Böylece yavrularımızı da doğal afetlere hazırlayabiliriz.
8) Mutlaka bir Deprem çantası hazırlayın.
Birkaç günlük seyahate çıkarken yanımıza alacağımız eşyalar nelerse deprem çantasında bulunması gereken malzemeler de bunlardır. Bu liste kendi kişisel gereksinimlerinize göre uzayabilir. Bu çantayı kolay ulaşabileceğiniz ve hemen hergün görebileceğiniz bir yerde tutmanız gerekmektedir.
– Kullandığınız ilaçların birkaç günlük yedeği,
– Gözlüğünüz,
– Kredi kartı,
– Kişisel temizlik malzemeleri,
– Yedek pilleriyle transistörlü radyo,
– Düdük,
– Yedek pilleriyle ışık kaynağı,
– Yedek ayakkabı,
– Bir miktar para,
– Çok amaçlı çakı,
– Kalem – kağıt,
– Önemli telefon numaralarının bulunduğu, iletişime geçilecek yakınların bilgilerini içeren, önemli evraklarınızın fotokopilerini (ruhsat, ehliyet, nüfus cüzdanı, tapu) içeren bir su geçirmez dosya.
– Hava koşullarına göre yanınıza alacağınız yedek giysiler.
Her altı ayda bir hazırlık çantasındaki piller, reçeteli ilaçlar yenileriyle değiştirilmelidir.
9) İlkyardım öğrenin. İlkyardım bilenler önce kendi aile bireylerinin yaşamını kurtarıyor. Deprem sonrasında ilk saatlerde (altın satler) ilkyardım bilen gönüllüler yaralıların hayata tutunabilmesine yardım ediyor. Deprem sonrasındaki ilkyardım uygulamalarına bakalım:
DEPREM VE İLKYARDIM
Deprem sonrası profesyonel yardım gelene kadar geçen zaman, insan yaşamı için çok önemlidir. “Altın saatler” denilen bu zaman diliminde temel ilkyardım uygulamaları çok önemlidir ve ilkyardım bilenler kendi yakınlarına yardımcı olabilecektir.
İlkyardımla ilgili olarak, deprem sonrasında iki temel konu çok daha fazla önem kazanmaktadır:
Kanamalar
Kanaması olan bir kişiye yapılacak olan ilkyardım, kanayan bölgeye temiz bir bez ile bastırmaktır. Böylece kan kaybına bağlı ölüm geciktirilebilir. Hastaneye yetiştirilene ya da sağlık görevlilerinin ilk müdahalesi yapılana kadar bu basit uygulama ile hayat kurtarabilirsiniz.
Kırık-çıkık-ezilmeler
Elimizin altında bulunan sert mukavvalar, güneşlikler, kapılar, dolap kapakları, ilkyardımda kullanılan malzemelerdendir. Kırık, çıkık, ezilme şüphesi olduğunda da, bu bölgenin sert mukavva veya güneşlik gibi sert bir madde ile hareketsiz hale getirilmesi gerekir. Böylece kırık kemik uçları sabitlenmiş olur ve kanama riski azalır.