TÜRKİYE SAĞLIĞINI DİZİ FİLMLER İLE YÖNETMEK
Dr. Ülkümen RODOPLU
Geçtiğimiz günlerde Türkiye’nin önde gelen dizi filim yapımcıları Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile bir araya geldi. Toplantıda sağlık alanında sosyal güvenlik bilincini oluşturmak amacıyla dizi filimlerde özel mesajlar verilmesi kararlaştırıldı.
Adı geçen bu toplantıya katılan Sosyal Güvenlik Kurulu (SGK) Başkanı Fatih Acar gereksiz ilaç kullanımı, insanlara zarar veren tetkikler, filmler konusunda toplumun bilinçlendirileceğini bildirdi.
Acar şunları söyledi:
“ Gereksiz yere kan tahlilleri, Manyetik Rezonans (MR) çekimleri yapılmasının ne kadar tehlikeli olduğunu biliyorsunuz. Önümüzdeki sezon televizyon dizi filmlerinde bir MR çektirmenin, gereksiz yere fazladan ilaç kullanımının ne kadar zararlı olduğunu anlatacaklar. Halkımızı bu konuda da bilinçlendirmemiz gerekli. Ülkemizde gereksiz bir ilaç kullanımı var; öyle ki bir günde 8 – 9 ilaç kullanan var”.
Belli ki önümüzdeki haftalarda TV dizilerinde şöyle konuşmalar duyacağız:
Fatmagül: Kerem, aylardır devam eden baş ağrıların için bugün hastaneye gittiğinde doktora lütfen söylemeyi unutma. MR çektirmeye kalkmasın.”
Kuzey: Güney, daha geçen ay karaciğer ultrasonu yapılmıştı. Bu sefer neden tekrar çekildi. Ben o doktora bunun hesabını sormam mı?”
Hürrem: Sultanım, Süleyman’ım, bu şifa otlarının sana hiçbir yararı yok. Bu kadar çok ilaç veren hekimbaşı’na artık hiç güvenmiyorum.”
Türkiye son yıllarda yerli dizilerle oturup, yerli dizilerle kalkıyor. SGK, bu gerçeği bildiğinden ilaç tüketimindeki aşırı artışı önleyebilmek için halka bu yolla mesaj vermeyi düşünüyor.
Peki, ilaç ve tetkik harcamalarındaki artışın asıl nedeni halkımız mıdır, hastaneye başvuran hastalarımız mıdır ?
İlaç kullanımının artması, hastalarımız için çok sayıda tetkik istenmesi son 9 yıldır uygulanan sağlık politikaların sonucudur. Sağlıkta dönüşüm programı ile amaçlanan zaten bu tüketimin artmasıdır.
Bunu gerçeği göremezseniz Türkiye’yi ve sağlığı ancak, TV dizilerinin yardımı ile yönetebilirsiniz.
Bakan Çelik ve SGK Başkanı ilaç ve tetkik tüketiminin azalmasını arzuluyorsa önce sağlıkta dönüşüm programının mimarları ile görüşmelidir. Üstelik, MR, ultrason ve diğer tetkikleri isteyen hekimlerin hastalarına zarar vermek için bunu yapabileceğini düşünmek te sağlıklı bir yaklaşım değildir. Bu sistemin asıl aktörü olan hekimlere güvenmediğinizde başarılı olabilmeniz olanaksızdır.
Son söz: Dizi yapımcıları yerine hekimler ve meslek odaları ile işbirliği yollarını aramak çok daha sağlıklı olurdu.