Geçtiğimiz hafta Türkiye rüzgarı esti. Rekor kırıldı.
Bu rüzgar, gerçek Türkiye rüzgarı.
Kafanız karışmasın.
Rüzgar, Milli Futbol takımımızın aldığı başarılı bir sonuç değil.
Güreşte dünya şampiyonluğu da değil.
Oskar ya da Nobel ödülü de almadık.
Bir öğrencimizin başarılı projesi de değil.
Türkiye, rüzgarını enerjiye çevirmek üzere açtığı ihaleyi başarı ve rekorla tamamladı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın, bin megavatlık Rüzgar Enerjisi Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) ihalesi sonuçlandı.
Açık eksiltme usuluyle yapılan ihaleyi, rekor bir fiyatla, 3,48 dolar sent / kilovatsaat ile en düşük teklifi veren Siemens-Türkerler-Kalyon ortak girişim grubu kazandı.
Rüzgar bizim. Arazi de bizim.
Bunu enerjiye dönüştürecek teknoloji Almanya’nın.
Parayı kazanan da Alman firma.
Bizim rüzgarımızı bize enerjiye çevirip bize satmanın adı “Türkiye Rüzgarı”, iyi mi ?
RÜZGAR ENERJİSİ YARARLARI
Enerji açığımız olduğu ortada. Rüzgar enerjisine elbette ihtiyacımız var.
Yararlarına göz atalım:
- Rüzgar enerjisinin yakıtı rüzgardır. Bedava bir yakıt olup, hiçbir ücret ödenmez.
- Rüzgar enerjisi ile elektrik üretirken doğaya hiçbir sera gazı veya bunun gibi zararlı gazlar salınmaz. Temiz enerji kaynağı ve temiz enerji üretim yöntemidir.
- Rüzgar enerji santralleri, çok fazla arazi alanı kaplamaz.
- Rüzgar türbinleri için havanın aydınlık veya karanlık olması önemli değildir. Gece ve gündüz koşullarında elektrik üretmeye devam eder.
RÜZGAR ENERJİSİ ZARARLARI
- Genellikle ormanlık alanlara kurulduğundan ve yıldırım düşmelerinde parçalanıp yangın çıkarma risklerine sahiptir.
- Kış aylarında kanatlarında oluşan buzlanmalar ve bu buz parçalarının fırlaması ile canlı hayatlarını riske atmaktadır.
- Bulunduğu bölgede rüzgarı kestiğinden ve farklı alanlara dağıttığından, mekanik etkilere neden olur ve birkaç derecelik sıcaklık değişimleri yaratarak doğallığı bozmaktadır.
- Kuşların göç yollarının üzerine inşa edilmelerinden dolayı, göç eden kuş gruplarına zararlar vermektedir.
- Özellikle çevrelerindeki uçan böceklere zarar vermektedir. Rüzgar akımlarının önüne geçtiğinden ve dağıttığından özellikle arılara büyük zararlar vermektedir.
- İnsan sağlığına verdiği zararlar önemlidir. 80 metreyi bulan kanatların insan duyma eşiğinin altında yaydığı sesler başta uyku bozukluğu olmak üzere, baş ağrısı, kulak çınlaması, sersemlik hissi, baş dönmesi, hafıza kaybı, dikkat eksikliğine yol açabilmektedir.
SON SÖZ: Gerçek Türkiye rüzgarı enerjide dışa bağımlı olmaktan kurtulduğumuzda ve kendi enerji kaynaklarımızı üretebileceğimiz, AR GE çalışmalarını Türkiye Üniversiteleri ve Türkiye kurumlarında yapmaya başladığımızda esecektir. Yarar ve zararları dikkate alıp, doğaya, insana, tüm canlılara, geleceğe zarar vermeden enerji üretirsek, Türkiye rüzgarından söz edebiliriz.