Bir yanda sağlık çalışanlarına şiddet konuşulurken bir yanda da tıp Dünyası’nda her geçen gün ortaya atılan yeni bir buluş alkışlanıyor.
Ekonomideki sıkıntılar nedeniyle, hastane yönetimleri malzeme tasarrufu için yollar ararken, dünyanın başka bir köşesinde insan yaşamını kurtarmak için yeni bir buluşa imza atıldı.
Vücudumuzun içinde ameliyatımızı gerçekleştiren mikro robotlar devri başladı.
Cerrahın elindeki histen daha hassas hale getirilen “robot el” de gerçek oldu.
Peki vücudun içinde üretilerek vücut boşluklarına yerleştirilen yedek organlara ne dersiniz? Yıllar öncesinin hayalleri günümüz cerrahisinin gerçekleri haline geldi.
Çinli bilim insanları yeni geliştirilen bir teknikle beyin felcinin uzuvlarda yarattığı hasarın anlamlı ölçüde iyileştirilebildiğini söyledi.
Almanya’da bulunan Leibniz Institute for Solid State and Materials Research’ten Haifeng Xu ve araştırma ekibi kadın üreme yolunda, rahim ve rahim ağzında ortaya çıkan kanserlere ilaç ulaştırmak için sperm kullanmayı denedi
Doç. Dr. Suat Çetiner, Gaziantep’te kalbin ritmini kumaşın dokusundaki iletken iplikler sayesinde algılayıp bluetooth bağlantısıyla akıllı telefonlara aktaran tişört geliştirdi
Belden aşağısı felçli olan farelere yerleştirilen ve insan kök hücreleriyle düzenlenen doku, hayvanların yardımsız yürümesini sağladı
ABD’li bilim insanları bilgisayar ortamında üç boyutlu canlı beyin hücresi modeli oluşturuldu.
Milyonlarca insanı esir alan depresyon, minik bir cihazla sorun olmaktan çıkacak. Cihaz beyne gönderdiği sinyallerle hastalığın etkilerini azaltıyor
Amerikalı bilim insanları, nakil bekleyen hastalara bitkilerden organ üretme çalışmalarında çığır açacak inanılmaz bir buluşa imza attı. Ispanak yaprağını çalışan bir insan kalbi dokusuna çevirmeyi başardı. Yapraktaki hücreler vasıtasıyla da insan kan hücrelerine benzeyen sıvı ve mikro boncuklar gönderen araştırma ekibi, sonrasında ıspanak hücrelerini insan hücrelerine tohumladı.
İngiliz bilim adamları, her yıl yoksul ülkelerde milyonlarca kişiyi etkileyen üç hastalığın tedavisinde kullanılabilecek tek bir ilaç geliştirdi. “Nature” dergisinde yayımlanan araştırmada, yaklaşık 3 milyon bileşimin test edilmesi sonucu elde edilen ilacın, parazitlerin neden olduğu chagas, şark çıbanı (layşmanyaz) ve uyku hastalığı için umut ışığı olabileceği belirtildi.
Arizona State Üniversitesi’nden bilim insanları, NCNST (National Center for Nanoscience and Technology) ve Çin Bilimler Akademisi’yle beraber çalışarak kanser hücrelerine giden kan desteğini kesip, tümörleri aç bırakarak öldüren nanorobot yapmayı başardı.
Exeter Üniversitesi’nden profesör Lorna Harries liderliğindeki bir ekip, yaşlanan hücreleri gençleştirebilecek bir yol keşfetti. Yaşlı hücrelere uygulanacak birkaç saatlik bir tedaviyle, hücreler yeniden bölünmeye başlayarak telomerlerinde de uzama gerçekleşiyor.
Her geçen gün Tip I Diyabet için yeni tedaviler geliştiriliyor ve yapay pankreas sistemleri üretiliyor. Fakat North Carolina ve NC State Üniversiteleri’ninin geliştirdiği tedavi, belki de bu zahmetli tedavilere son verebilir. Bilim insanları, insülin enjeksiyonlarına ve glukoz görüntülemeye gerek kalmayan yapay insülin salgılayan beta hücreleri üretti.
15 yıl önce araba kazası geçirerek, bitkisel hayata giren 35 yaşındaki adam, beyin cerrahlarının göğsüne vagus sinir stimülatörü yerleştirmesiyle, bilinci yerine geldiğine dair işaretler göstermeye başladı. Elde edilen bulgular Current Biology dergisinde yayınladı. Normalde VNS” Vagus Nerve Stimulation” tedavisi epilepsi ve depresyon tedavilerinde kullanılıyor. Şimdi de aynı tedavi, bitkisel hayattaki hastanın bilincinin onarılmasına yardım edebilir.
SON SÖZ: İnsan yaşamından daha değerli başka ne olabilir ?