Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) göre, iskemik kalp hastalığı ve inme, dünyanın en büyük katilleri arasında yer almaktadır. Bu hastalıklar, son 15 yılda dünya çapında önde gelen ölüm nedenleri olmaya devam etmektedir.
Akciğer, cilt, rahim, mide, meme, barsak kanserleri başta olmak üzere kanser, son on yıl içinde ciddi bir artışla ölüme neden olan hastalıklar arasında ilk on sırada yer almaktadır.
Diyabet, tüm Dünya’da son on yıl içinde büyük bir artışa neden olan, en ciddi halk sağlığı sorunu haline geldi. 2000 yılında 1 milyondan az kişinin ölümüne neden olmuşken bu sayı 2015’te 1.6 milyon kişiye çıktı.
2000’den 2015 yılına kadar demans nedeniyle ölümler iki katına çıktı ve 2015 yılında küresel ölümlerin önde gelen 7. nedeni oldu.
Kalp damar hastalıkları, diabet, kanser, Alzheimer, demans tüm dünyada en sık ölüme neden olan hastalıklardır.
TÜRKİYE’DE DURUM NASIL ?
T.C. Sağlık Bakanlığı verilerine göre, ülkemizdeki ölüm nedenlerinde ilk üç sıra, 2016 yılında Dünya’dan farklı değil. Ölüm vakalarının %39,8’ini oluşturan dolaşım sistemi hastalıkları ilk sırada yer aldı. Bunu; %19,7 ile iyi ve kötü huylu tümörler, %11,9 ile solunum sistemi hastalıkları izledi.
Dolaşım sistemi hastalıkları nedeniyle gerçekleşen ölümlerin 2016 yılında %40,5’i iskemik kalp hastalığından, %23,6’sı ise serebro-vasküler hastalıktan kaynaklandı.
Kötü huylu tümör nedeniyle gerçekleşen ölümlerin toplam sayısı 2016 yılında 78 bin 931 kişi oldu. Bu ölümlerin %31,1’i gırtlak ve soluk borusu/bronş/akciğerin kötü huylu tümöründen kaynaklandı.
Bugün itibariyle nüfusun % 20’sinin diyabet hastası olduğunu da söylemek mümkün.
Ölüm nedeni istatistikleri yaş gruplarına göre incelendiğinde; 2016 yılında dolaşım sistemi hastalıkların en çok (56 bin 256 kişi) 75-84 yaş grubunda, iyi ve kötü huylu tümörlerin ise en fazla (22 bin 460 kişi) 65-74 yaş grubunda olduğu görüldü.
İkamet edilen ile göre ölüm nedenleri incelendiğinde; 2016 yılında dolaşım sistemi hastalıklarına bağlı ölümlerin oranının en yüksek olduğu ilk beş il sırasıyla; Amasya (%50,8), Sakarya (%49,2), Aydın (%48,7), Yozgat (%48) ve Denizli (%47,7) oldu. İyi ve kötü huylu tümörler nedeniyle gerçekleşen ölümlerin oranının en yüksek olduğu ilk beş il ise sırasıyla; Tekirdağ (%24,1), İstanbul (%23,8), Kırklareli, Eskişehir ve Van (%23,3) oldu.
NEDEN ?
Dünya’da bu konuda yapılmış binlerce çalışma bulunmaktadır.
Neden hasta oluyoruz ? Neden ölüyoruz ?
Öldüren ilk beş hastalığın ortak özelliği, damar hastalıkları olmasıdır.
Vücudumuzda bulunan 110 bin kilometre uzunluğundaki kan damarlarının tıkanması, duvarının yıpranması, yaşlanması, yırtılması hücrelerimize, gereksinim duydukları oksijen ve enerjinin ulaşmasına engel olmaktadır.
Damarlarımızı yıpratan en ciddi faktörler stres, radyasyon, çevre kirliliği ve yediklerimizde bulunan hormon, GDO’lu ürünler, tarım ilaçları, kimyasal koruyuculardır.
Unutmayalım: Diabet bir damar hastalığıdır. Yüksek şeker damar duvarını yıpratır, yırtar. Çok fazla şeker ve karbonhidrat tüketmekteyiz. Yediğimiz ekmeği, makarnayı, pizzayı, böreği, çöreği de vücudun şeker olarak algıladığı unutulmamalıdır. Modern buğdayın vücudumuzun tanımadığı agresif gluten yapısı diyabet de dahil olmak üzere çok sayıda hastalığın arkasındaki başrol oyunculardan biridir.
NE YAPALIM ?
Bunun için kısa süreliğine şundan bundan bu kadar yemek, belli süre ile bazı bedensel hareketler yapmak yerine aslında bunları neden yaptığımızı gerçekten anlamak gerekmektedir.
Bunun için kendi bedenimizin nasıl çalıştığını ve nelere ihtiyac duyduğunu anlayıp sorumluluk alarak, aklımızı ve irade göstererek bedenimizin doğal tedavisi için DOĞRU, DOĞAL YAŞAM şekline geçiş yapmamız gerekmektedir.
2016 Tıp Nobel ödülünü, hücrelerimizin kendi atıklarından nasıl kurtulduklarını gösteren çalışmasıyla Japon Araştırmacı Yoshinori Ohsumi aldı.
Kısaca hücreleri aç bırakarak kendi arınmalarını yani kalite kontrolünü sağlayan ‘Otofaji’ mekanizmasının çalışma mantığını çözdü. Sağlıklı bedende bu mekanizma doğru çalıştığında hastalıklar (Kanser, Diyabet, Parkinson,…) önlenmektedir.
SON SÖZ: Sağlıklı yaşam için gerekli olan tüm şifreler vücudumuzdadır. O’na iyi davranırsak hastalıklar bizi yok edemez. Gerekenler, moral, sevgi, doğru ve doğal beslenme, iyi uyku, egzersiz, gerekli vitaminlerdir.