Çocuklarda ve akıl hastalarında bilerek, erişkinlerde kaza sonucu ya da bilinçsizce pamuklu temizleyici kullanımı sonucunda kulağa yabancı madde kaçmasıyla sıkça karşılaşılmaktadır.
Nedenler
Kulaktaki yabancı cisimler organik ve inorganik olarak 2 grupta toplanabilir:
a) Organik Olanlar: Canlı ya da cansız böcekler (sinek, tahtakurusu, hamam böceği, kene vs), bitki tohumları (fasulye, nohut, bezelye, mercimek vs)
b) İnorganik Olanlar: Taş parçası, boncuk, kalem ucu, silgi, çeşitli maden oyuncak parçaları, düğme vs.
Bulgular
Kulakta şiddetli ağrı, kaşıntı, yanma hissi, çınlama, kanama görülebilir. Diğer taraftan yabancı cisimlerin bizzat kendileri veya çıkarılmaları için yapılan dikkatsizce müdahaleler, dış kulak yolunda kızarıklık, yara ve abselere hatta bazen kulak zarı delinmelerine veya orta kulak iltihaplarına sebep olabilirler.
İlkyardım
- Yabancı cisim kulağa herhangi bir pamuklu çubuk, kibrit çöpü veya başka bir cisim sokarak çıkartmaya çalışmayın. Bu, o nesneyi daha derinlere itebilir ve orta kulağa zarar verebilir.
- Eğer nesne kolayca görülebiliyorsa, esnekse ve bir cımbızla kolayca alınabiliyorsa bu nesneyi çıkarın.
- Yer çekimi uygulamaya çalışın. Başı etkilenen kulak tarafına doğru yatırın. Hastanın başına vurmayın ama hafifçe sallayın.
- Eğer yabancı nesne bir böcekse, o şahsın başını, içinde böcek bulunan kulağı yukarı gelecek şekilde çevirin. Kulağa sıvı vazelin, zeytinyağı, gliserin veya bebek yağı dökerek böceği dışarı doğru yüzdürmeye çalışın. Bu yağ ılık olmalı ancak sıcak olmamalıdır. Yağı döktüğünüzde kulak kanalını düzelterek yağın girişini kolaylaştırabilirsiniz. Kulak memesini nazikçe çekiniz. Böcek boğulacak ve yağ banyosunda dışarı atılacaktır. Herhangi başka nesneyi çıkartmak için yağ kullanmayınız.
- Eğer bu metotla sonuç elde edemezseniz ve o şahıs kulakta ağrı hissediyor, işitme azalıyor veya kulakta herhangi bir maddenin yerleşik olduğu hissi devam ediyorsa acil servise başvurun.