Amerikan Havacılık ve Uzay Ajansı NASA, Mars keşif aracı InSight‘ı, Kızıl Gezegen’in yüzeyine indirdi. Böylece InSight, altı yıl sonra NASA’nın Mars’a indirdiği ilk uzay aracı oldu.
6 aydır saatte 19 bin km hızla ilerleyen NASA robotu Insight, sorunsuz bir şekilde Mars’ın yüzeyine iniş yaptı.
InSight, 19 bin 800 kilometre hızla Mars atmosferine girdikten 6 dakika sonra hızını sıfırladı, ardından paraşütünü açıp iniş motorlarını çalıştırarak, üç ayağı üzerinde yüzeye iniş yaptı.
InSight, Kızıl Gezegen’deki depremleri araştıracak ve yer altı jeolojisi hakkında bilinmeyenleri ortaya çıkarmaya çalışacak.
NASA’nın Mars’ta görev yapan Opportunity adlı uzay aracının devre dışı kalmasıyla Mars araştırmaları hızını yitirmişti. InSight’ın, bu açığı kapatıp Mars’ın hem yüzeyi, hem de yeraltı yapısı hakkındaki ayrıntılı bilgileri Dünya’ya iletmesi umulmaktadır.
InSight NE ARAŞTIRACAK ?
Bugüne kadar Mars gezegeni ile ilgili yapılan tüm araştırmalar gezegenin yüzeyi ile sınırlı kaldı. Daha önce Mars’a inmiş olan Curiosity ve Opportunity adlı uzay araçları gezegenin yüzeyini görüntüledi ve örnekler topladı.
InSight’ın görevi ise Mars üzerinde gezip örnek toplamak olmayacak. Görev süresi boyunca aynı yerde kalacak olan uzay aracı, sondajlar yoluyla Mars’ın yeraltı yapısını inceleyecek.
Mars’taki sismik aktivite, yeraltı ısısı ve gezegenin çekirdeği konusunda veriler toplayacak olan InSight, çekirdeğin yapısı ve büyüklüğü konusunda da bilim insanlarının ilk kez fikir sahibi olmasını sağlayacak.
InSight GÖREVİ NEDEN ÖNEMLİ ?
Mars’ın katmanlarının incelenmesi, sadece Mars konusunda değil, diğer gezegenlerin oluşumu konusunda da önemli bulguların elde edilmesini sağlayacak.
NASA’dan yapılan bir açıklamada “Kayalık gezegenlerin incelenmesi konusunda elimizdeki tek veriler Dünya’ya ait. Mars’ta elde edilecek bulgular bir karşılaştırma yapmamızı sağlayacak” denilmektedir.
InSight’ın elde edeceği bilgiler ışığında Güneş Sistemi’nin dışındaki gezegenleri değerlendirmek için de yeni bir bakış açısının yakalanabileceği belirtilmektedir.
NASA bilim insanları, ayrıca Insight’ın Mars’ı bir ‘zaman makinesi’ gibi kullanacağını da söylemektedir: “Mars Dünya ve Venüs’ün üçte biri kadar büyük. Daha az enerji barındırıyor ve birçok anlamda aslında bir fosil gezegen. Güneş Sistemi’nin oluşumuna dair sırlar da bu gezegenin derinliklerinde saklı.”
SON SÖZLER VE SORULAR: Uzay araştırmaları, bir yandan evrenin oluşumu konusunda bilgilerimizi pekiştirirken, bir yandan da başka hayatlar aramaktadır. Sondaj çalışmaları sırasında depremler hakkında yeni bilgiler bulunabilir mi ? Kıymetli madenler ile karşılaşılır mı ? Yeni kaynaklar bulunur mu ?