Uz. Dr. Ülkümen RODOPLU
Kanser, insan vücudunda kontrolsüz olarak doğan ve büyüyen hücre oluşumudur. İnsan organizması tarafından denetlenemez. Sanki, bu eşsiz makinaya zarar vermek için örgütlenmiş bir yasadışı oluşumdur.Etrafımızda ne kadar çok kanserli hasta var ! Her gün bir yakınımıza, sevdiğimiz bir ünlüye kanser tanısı konulduğunu duyar olduk.Hemen herkes,kanser olgularının son yıllarda neden bu kadar arttığını biliyor: Doğal çevrenin giderek bozulması. Yaşam şeklimizin değişmesi. Kanserojen olduğu kanıtlanmış olan maddelerle iç içe bir yaşam. Petrol ürünleri, kanserojen katkı maddeleri, sigara.Türkiye’deki her 10 ölümden biri kanserden kaynaklanmaktadır.Ülkemizde her yıl 100 bin kişiye yeni kanser tanısı konulmaktadır. Bu oranın üçte ikisini kadınlar, üçte birini ise erkekler oluşturmaktadır. Her iki cinste de özellikle 40’lı yaşlardan itibaren kansere yakalanma riski artmaktadır.
Ülkemizdeki erkeklerde görülen kanser türlerinden yüzde 31’ini akciğer kanseri, yüzde 7’sini lenfoma ve lösemi, yüzde 6.9’unu da gırtlak kanseri oluşturmaktadır. Kadınların ise yüzde 26’sının meme kanserine, yüzde 7.6’sının yumurtalık kanserine yakalandığını biliyoruz.
Kanser hastalığına yol açan nedenleri şöyle sıralayabiliriz:
Genetik etkenler çok önemlidir. Ailede kanser tanısı konulmuş bir ya da birkaç kişi varsa, bizde de kanser ortaya çıkma olasılığı artmaktadır.Sigara ve aşırı alkol tüketimi, uzun süre güneş ışığında kalma, çok genç ve ileri yaşta doğum yapma, çok sayıda doğum yapma, çevre kirliliği bilinen en kesin kanser etkenleridir.
Obesite de kansere davetiye çıkarmaktadır. Aşırı şişman kadınlarda en çok safra kesesi ve rahim kanseri olgularına rastlanmaktadır.Akciğer kanseri yüzde 90 oranında sigaraya bağlı olarak görülürken, radyasyon ve hava kirliliğine maruz kalanlar da yüksek risk grubundadır.
Kanserin 7 önemli işareti:
– Rahim ve makattan gelen anormal kanama veya akıntı.
– Memede veya vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkan şişlik veya sertlikler.
– Uzun süreli ses kısıklığı.
– Uzun süreli öksürük.
– Yutma güçlüğü ve hazımsızlık.
– Ben ve siğillerde meydana gelen büyüme, kanama, renk değişikliği ve yara.
– Normal olmayan kanamalar.
– İyileşmeyen yaralar.
Korunma Yolları
– Sigara ve tütün kullanmayınız.
– Yeterli ve dengeli besleniniz.
– Güneş altında korunmasız kalmayınız.
– Çalışılan işyerini sağlık koşullarına uygun hale getiriniz.
– Doktorunuz tavsiye etmedikçe ve gerekli olmadıkça röntgen filmi çektirmeyiniz.
– Düzenli egzersiz yapmayı yaşam biçimi haline getiriniz.
– Günlük yaşamın stresinden uzaklaşmanıza yardımcı olacak uğraşlar bulunuz.
Son söz: Yeter ki erken tanı konulsun
Kanser oldukça sık görülen hastalıktır. Ancak, erken tanındığında etkilerini azaltmak ve tedavi olmak elimizdedir.
Gerektiğinde danışabileceğiniz, hastalık anında başvurabileceğiniz bir doktorunuz olmalıdır. Hiçbir yakınmanız olmasa da her yıl doktorunuza muayene olarak, kontrolden geçerek kanser ve diğer kronik hastalıklardan korunabilirsiniz.