İstanbul Ticaret Odası Başkanı İbrahim Çağlar, 11 Aralık 2017 tarihinde, sabahın erken saatlerinde kalp krizi nedeniyle yaşamını yitirdi. Öldüğü andan bugüne kadar geçen altı gün içerisinde kalp sağlığı, kalp krizi, acil servisler, ilkyardım enine boyuna konuşuldu.
Neden kalp krizi geçirdi ? Gaz şikayeti ile gittiği hastane neden evine gönderdi ? Neden kurtarılamadı ? Kurtarılabilir miydi ?
T.C. Sağlık Bakanlığı, İbrahim Çağlar’ın ölümü üzerine soruşturma başlattı. Soruşturma devam ederken bazı gerçekleri gündeme getirmek isterim:
Tüm dünyada kalp krizi geçiren her üç kişiden biri hastaneye yetişemeden ölmektedir; biri kurtulurken, biri de hastaneye yetişse bile kurtarılamadan ölmektedir.
Türkiye’de, hastalıklardan kaynaklanan ölümlerin yüzde 45’ine kalp ve damar hastalıklarının sebep olduğunu biliyoruz. Bu, her 3 kişiden birinin kalp – damar hastası olduğu anlamına gelir.
KALP VE DAMAR HASTALIKLARINDA RİSK FAKTÖRLERİ
Yaş faktörü, hastalığın en büyük risk unsurlarındandır. Kadınlarda 65, erkeklerde ise 45 yaşın üzerindekilerde risk artar. İkinci risk faktörü genetik unsurlardır. Eğer anne, baba, kardeş gibi birinci dereceden akrabalarda kalp hastalığı, ani ölüm, felç geçiren varsa o kişide de risk artmaktadır. Şeker hastalığı, yüksek kolesterol, yüksek tansiyon olan kişilerde de risk fazladır. Aşırı kilo, hareketsizlik, stres, sigara ve alkol kullanımı da kalp ve damar hastalıklarında riski arttıran faktörlerdir.
KALP KRİZİ BELİRTİLERİ
Göğüste sıkıştırıcı veya baskı tarzında ağrı, dolgunluk hissi en sık rastlanan yakınmalardır. Bu, başlangıçta gelip geçici olabilir. Ağrı eğer, 15 dakikadan uzun sürerse kalp krizi akla gelmelidir. Kısa süren ağrılar spazm ile ilgili olabilir. Eforla gelen ağrılar kalp krizinin öncüsü niteliğindedir ve “nasıl olsa geçer !” diye vakit geçirilmemelidir. Göğüs ağrısı omuza, kollara, sırta, çeneye, mideye yayılabilir. Sersemlik hissi, terleme, bulantı-kusma, nefes darlığı, çarpıntı, soğuk terleme veya baş dönmesi de göğüs ağrısına eşlik edebilir veya tek başına ilk belirti olabilir.
İLKYARDIM
1. 112 Acil ambulansı arayın. Mecbur kalmadıkça böyle bir hastayı kendi aracınızla Acil Servis’e götürmeyi düşünmeyin.
- Kanın damar içinde pıhtılaşmasını geciktirmek için 100 mg midede çözünen aspirinlerden 1 adet çiğneyin.
- Eğer önceden size önerilen “dil altı nitrogliserin ilacı” varsa bir tane alınabilir.
Şuuru kapalı biriyle karşı karşıya iseniz öncelikle hava yolunu açık olup olmadığına, soluk alıp almadığına daha sonrada nabız ve tansiyonuna bakılmalıdır. Sırasıyla bu üç basamak sağlanmalıdır. Sonrasında hasta vakit kaybetmeden acil servise götürülmelidir.
KORUNMA & ERKEN DÖNEMDE YAPILMASI GEREKENLER
Öncelikle her bireyin kolesterol profili, açlık kan şekeri ve tansiyonuna göre kalp hastalığı riskinin belirlenmesi ve risk doğrultusunda gerekli önlemlerin alınması gerekmektedir. Ayrıca risk faktörlerinden iki veya daha fazlası olan kişilerin uzman hekim kontrolünde, ekokardiyografi, kalp grafisi, gerekli durumlarda ayrıntılı inceleme ile değerlendirilmesi önerilmektedir.
SON SÖZ: İbrahim Çağlar, 57 yaşında hayata gözlerini yumdu. Kalbin alt yüzünü besleyen koroner damarların tıkanması ile ortaya çıkan kalp krizinde, yakınmalar mide hastalıkları ile karışır. Acil Servis’te çalışan her hekim bunu bilmelidir