HİASD 3 YAŞINDA

0
2141
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

HERKES İÇİN ACİL SAĞLIK DERNEĞİ (HİASD)
ÜÇÜNCÜ YILINI DOLDURDU

10 Kasım 2010 tarihinde kurulan HİASD, İlkyardım, afetlere hazırlık ve acil tıp konularında çalışmalar yapmak amacıyla kuruldu.
Dernek başkanı Dr. Ülkümen Rodoplu ve Genel Sekreteri Dr. Gürkan Ersoy HİASD’ın kuruluş nedenini şöyle sıralıyor:
“-Ülkemizde ilkyardım ve afetlere hazırlık konularında ciddi bir eksiklik gördük. Bu iki konuda düzenli çalışmalar yapan bir başka kurum olmadığını saptadık. İlkyardım eğitimleri başta Kızılay ve Tabip Odaları olmak üzere halka belli bir ücret karşılığında verilmektedir. Deprem ülkesi olan Türkiye’de depremlere hazırlık eğitimleri işin ehli olmayan kurumlar tarafından yine kar amacıyla verilmektedir.”
Bu iki temel gereksinim nedeniyle HİASD kuruldu.
HİASD’ın neden 10 Kasım tarihinde kurulduğu sorusuna Dr. Rodoplu şöyle yanıt verdi:
“ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün, çalışkanlığın, bilimin, halka hizmetin ve gönüllülüğün gerçek temsilcisi olduğuna inanmaktayız. Bu nedenlerle her 10 Kasım’da Ata’mızı anmak ve O’nu örnek alarak yeni projelerle halkımızın karşısına çıkmak amacındayız.”
HİASD, geçen üç yıl içerisinde başta ilköğretim ve liseler olmak üzere yüze yakın kurumda ilkyardım ve afetlere hazırlık eğitimi verdi.
Acil Servislerde çalışan hekimler için “Mezuniyet Sonrası Eğitim” programı düzenleyerek acil servislerde karşılaşılan hastalıklara doğru müdahale konularında eğitim düzenledi.
Geçtiğimiz yıl İzmir’de “Hastane Afet Planı” adıyla düzenlediği programa Türkiye’de yüzelliyi aşkın sayıda farklı hastanenin yöneticisi katıldı.
Liselerde kurmayı planladığı İlkyardım klüpleri ile ilkyardım eğitimcisi gönüllüler yetiştirmeyi planlayan HİASD, 2014 yılında düzenlemeyi planladığı Uluslararası Afet Kongresinin hazırlıklarına başladı.
ÜÇÜNCÜ YIL DÖNÜMÜNDE SAYIN TÜRKAN BAŞYİĞİT
HİASD’nin KONUĞU OLDU
“İyi ki varsın Atatürk” konulu sunumunda Sayın Yrd. Doç. Dr. Türkan Başyiğit şunları söyledi:
“İki Mustafa Kemal vardır: Biri ben, et ve kemik, geçici MustafaKemal…İkinci Mustafa Kemal, onu “ben” kelimesiyle ifade edemem; o, ben değil,bizdir! O, memleketin her köşesinde yeni fikir, yeni hayat ve büyük ülkü için uğraşan aydın ve savaşçı bir topluluktur. Ben,onların rüyasını temsil ediyorum. Benim teşebbüslerim, onların özlemini çektikleri şeyleri tatminiçindir.O Mustafa Kemal sizsiniz, hepinizsiniz. Geçici olmayan, yaşaması ve başarılı olması gereken Mustafa Kemal odur!”
Türkan Başyiğit şöyle devam etti:
“Mustafa Kemal Atatürk dünya tarafından tanınan bilinen bir lider.20. yüzyılda çağdaşı olan liderlerin çoğu ülkelerinde heykelleri yıkılmış lanetle anılıyor. Bu liderlerin içinde 21. yüzyılda hala sevgiyle anılan lider olma özelliğini taşıyor Mustafa Kemal. Bugün dünya Atatürk modelini konuşuyor. Ve Avustralya Başbakanı’nın sözlerine dökülen bir temenni ile “Bugün dünyaya yeniden Atatürk lazım” ifadesiyle dünya barışının oluşmasında Atatürk’e duyulan özlem bir kez daha dile getiriliyor. . Hakkında binlerce kitap yazıldı. Peki biz ulus olarak Atatürk’ü ne kadar tanıyoruz. Onu millet olarak seviyoruz. Peki anlayabildik mi? Hepimiz Atatürk’ün neferi olmaya hazırız. Peki Atatürk olabildik mi? Atatürk olmak Atatürk gibi düşünmekten geçmiyor mu? Bu makalede tanıdığımız Mustafa Kemal’i birazda değişik açılardan görmenizi sağlayacak yönlerinden bahsetmek istiyorum. Onun ulaşılmaz lider olarak tanıdık.Askeri dehasını,diplomat kimliğini,devlet kurucusu Atatürk’ü biliyoruz. İnsan Atatürk’ü ne kadar biliyoruz. Ya da ders kitaplarında bize insan yönü ne kadar anlatıldı.
Selanik’te pembe boyalı bir evde doğduğunu hepimiz biliyoruz. Peki içinde doğduğu dünya nasıldı? 1856 yılında Kırım Savaşı’ndan sonra ilk kez dış borç alan Osmanlı imparatorluğu, borçlarını ödeyemediği için 1881 yılında ekonomik bağımsızlığını kaybetti. Aynı yıl imparatorluğun Makedonya topraklarında doğan bir çocuk gelecekte emparyalizme karşı 20. yüzyıldaki ilk Kurtuluş Savaşı’nın lideri olarak mazlum milletlerin savunucusu olarak ülkesinin kurtarıcısı olacak ve modern Türkiye’nin kurulmasını sağlayacaktı.
Mustafa Kemal’in hayat hikayesini hiç ondan dinlediniz mi?
“Çocukluğuma dair ilk anımsadığım şey, okula gitmek sorununa aittir.Bundan dolayı annemle babam arasında şiddetli bir çatışma vardı.Annem ilahilerle okula başlamamı ve mahalle okuluna gitmemi istiyordu.Gümrükte memur olan babam, o zaman yeni açılan Şemsi Efendi Okuluna gitmemi ve yeni yöntemlere göre okumamı istiyordu.Sonunda babam işi ustaca çözdü.İlk önce bilinen törenle mahalle okuluna başladım.Böylece annemin gönlü yapılmış oldu.Birkaç gün sonra da mahalle okulundan çıktım; Şemsi efendi Okuluna yazıldım.Az zaman sonra babam öldü…Annemle birlikte dayımın yanına yerleştik.Dayım köy yaşamı sürüyordu.Bende bu yaşama karıştım.Bana görevler veriyor, bende bunları yapıyordum.Başlıca görevim tarla bekçiliği idi.Kardeşimle birlikte bakla tarlasının ortasındaki bir kulübede oturduğumuzu ve kargaları kovalamakla uğraştığımızı unutamam.Çiftlik yaşamının diğer işlerine de karışıyordum.”
Bir süre sonra Zübeyde hanım rahatsız olmaya başlar çünkü oğlunun okula gitmesini istemektedir. Kocası öldüğü için ekonomik durumlarıda bozuktur. Fakat oğlunun tarlalarda çalışıp köyde kalmasından çok okumasını istemektedir.
“Nihayet Selanikte bulunan teyzemin yanına gitmeme ve okula devam etmeme karar verildi.Selanik’te Mülkiye İdadisi’ne kayıt oldum.Okulda Kaymak Hafız isminde bir öğretmen vardı.Bir gün sınıfımızda ders verirken ben bir çocukla kavga ettim. Çok gürültü oldu. Öğretmen beni yakaladı,çok dövdü.Bütün vücudum kan içinde kaldı. Büyükannem zaten okulda okumamı istemiyordu.Beni derhal okuldan çıkardı.” Mustafa Kemal bütün çocuklar gibi yaramazlık yapmış fakat hafız öğretmeni tarafından her yeri kanlar içinde kalacak şekilde dövülmüştü. Henüz 10 yaşındaydı ve bu olayın korkusuyla üç gün evden dışarı çıkamamıştı. Yaşadığı bu kötü olay onun okuldan soğumasına sebep olmadı tam tersine o babasını kaybetmiş fakir bir çocuk olarak kurtuluşunu okumakta görüyordu. Küçük yaşta olmasına rağmen annesinden gizli olarak askeri okul sınavlarına girmiş ve çağının en iyi eğitim veren okuluna gitmeyi başarmıştır.Aslında çocuklarımıza eğitim çağında Atatürk’ün çocukken tarlada karga kovaladığı bilgisinden çok, iyi bir eğitim alabilmek için ailesine rağmen gizlice sınavlara girmesi anlatılmalıdır.
Okul hayatı boyunca hep başarılı bir öğrenci oldu. Başarısının arkasındaki en büyük sır ise çok çalışmasıydı. En sevdiği ders matematikti. Sürekli matematik problemleri çözer öğretmeniyle sürekli matematik konusunda konuşurdu. Matematik öğretmeni onun matematiğe olan bu ilgisini ödüllendirmek için kendisine “Oğlum senin adında Mustafa benim de,bu böyle olmayacak arada bir fark bulunmalı. Bundan sonra senin adın Mustafa Kemal olsun” diyecektir.Matematiğe ilgisi hayat boyunca sürdü. Daha sonraki yıllarda “Geometri” isimli bir kitap yazmıştır. Bugün kullandığımız üçgen,açı gibi matematik terimlerini Türkçe’ye Atatürk’ün kazandırdığını biliyormuydunuz?
Mustafa Kemal’in kaç yabancı dil bildiğini biliyor musunuz?
Matematik dersi iyiydi fakat Fransızca ile başı dertteydi.Sınıf kalabalık olduğu için öğretmen ilgilenmiyor fakat soruları yapamayınca da azarlıyordu. Başarılı bir öğrenci olan Mustafa bu dersteki açığını kapatmak için okul dışındada yoğun biçimde Fransızca çalışacaktır. Hatta iki üç ay gizlice Fransız Okulu’nun kurslarına gidip Fransızca’sını bir hayli ilerletecektir. Daha sonra Almanca’yı da öğrenecektir. Biraz İngilizce ve Rumca da öğrenecektir.
Atamızın ilk yazdığı şiirin 1908 yılında Şanlı Ordu Dergisi’nde yayınlandığını ve 14 kitap yazdığını acaba bu satırları okuyan kaç kişi biliyordu?
Nutuk dışında yazdığı eserleri ne yazıkki çok az insan biliyor. Hayatının her döneminde basının düşüncelerin yayılmasındaki önemini kavramış bir liderdi. Bu nedenle de öğrencilik yıllarından itibaren gazeteler çıkarmıştır.
Türkan Başyiğit Atatürk’ü anlatmaya devam ediyor:
“Vatan sevgisi ve özgürlük fikri okul yatakhanesinde gizli gizli Namık Kemal’in eserlerini okumaya başlamasıyla pekişecektir. Osmanlı Devleti’nin durumu hiç iyi değildi. Yabancı gazetelerde Osmanlı Devletinin paylaşımı planları açıktan açığa yazılıyordu. Baskıcı yönetim bunu halktan saklıyordu. Her vatansever Türk genci gibi Mustafa Kemal’de ülkesinin dağılmasını engellemek için çalışmalar yapmaya karar verdi. Daha okul sıralarındayken okuduklarını binlerce askeri okul öğrencisine anlatmak için arkadaşlarıyla birlikte gazete çıkarmaya başladılar. Gazetenin yazılarının önemli bir bölümünü Mustafa Kemal yazıyordu. Baskı makineleri olmadığı için bu gazeteyi el yazısıyla çoğaltarak askeri okul öğrencilerinin okumasını sağlıyorlardı.Sınıf arkadaşlarıyla gizli toplantılar yaparak ülkenin kurtarılması üzerine planlar yapıyorlardı. İşte bu günlerde aralarına bir ajan girerek çalışmalarını hükümete bildirdi. Arkadaşlarıyla birlikte tutuklanan Mustafa Kemal iki ay bir hücrede tek başına tutuklu kaldı ve sorguya çekildi.Padişah tarafından Şam’da bulunan 5. Orduya sürüldü.
Örgütlenmenin önemini çok iyi biliyordu.1906 yılı ekim ayında birkaç vatansever arkadaşıyla birlikte Şam’da Vatan ve Hürriyet isimli bir dernek kurdu. Derneğin amacı ülkeyi kurtarmak için ortaya atılan fikirlerin yaygınlaşmasını sağlamaktı.
Cumhuriyet fikri çok gençlik yıllarında oluştu. 1907 yılında İttihat Terakki Cemiyeti’nin gizli toplantısında ülkenin kurtuluşunun cumhuriyetin ilanından geçtiğini ifade etmişti. 1918 yılında tedavi görmek için gittiği Karlsbat’ta tuttuğu günlükte “ Birgün elime bir yetki geçerse ani bir darbeyle cumhuriyet ilan edeceğim” demektedir. O fırsat eline Mondros Ateşkes Antlaşması’nın ardından ülkenin işgal edilmesinden sonra geçeçektir”.
Başyiğit devam ediyor:
“İstanbul işgal altındadır. Padişah üzerine düşen görevi yapamamaktadır. Milletin geleceğini milletin azim ve kararı kurtaracaktır. Bu görüş daha sonra Erzurum ve Sivas Kongreleri’nde de onaylanmıştır. Kongrede alınan kararlara ilave olarak manda ve himaye kabul edilemez denilerek hiçbir ülkenin sömürgesi olmayacağımızı ifade edilmiştir. Savaşı kazanmamızın sırrı nerededir biliyor musunuz? Karşınızda dünyanın en güçlü orduları en gelişmiş teknolojileri, silahları olsun. Savaşları teknoloji değil insanlar kazanır. Çanakkale Savaşında da döneminin en güçlü orduları en gelişmiş teknolojileriyle savaşmış ama kaybetmişlerdi. Birinci Dünya Savaşı’nda kazandığımız tek cephe Çanakkale’dir . Çünkü oradaki genç komutan Mustafa Kemal askerlerine ben size savaşmayı değil ölmeyi emrediyorum demiştir. Askerleri ölmüştür. Ama dünya tarihinin en şanlı zaferi kazanılmıştır. Mustafa Kemal Kurtuluş Savaşı’nda da aynı yöntemi uygulayacaktır. Bizim kurtuluş savaşımızın parolası “Ya Bağımsızlık, Ya Ölüm”dür.Atatürk ve Türk milleti dönemin en güçlü ordularına Çanakkale zaferinden 5 yıl sonra yine kafa tutmaktadır. Ya bağımsızlığımızı kabul edersiniz ve ülkemizi işgalden vazgeçer bağımsızlığımızı tanırsınız. Yada son insan öldüğü gün bu savaş biter. Hiçbir ordu bir milleti yok edemiyeceği için savaş kazanılmıştır. Bugün Filistin , ırak haklıda güçlü ordulara karşı savaşlarında Mustafa Kemal’in yöntemini uygulamaktadır.İşgali kabul etmeyerek mücadele vermektedir. Savaş bittiği günlerde Atatürk “Asıl savaşımız şimdi başlıyor” diyerek toplumu yüzyıllardır kemiren saltanat ve hilafete son vermeyi hedefliyordu.Ayrıca yakılan yıkılan bir ülkenin yeniden inşa edilmesi, fakir halkın zenginleştirilmesi gerekiyordu. Mustafa Kemal Türkiye’yi çağdaşlaştırmak için bir dizi devrim hareketine girişirken çıkarları bozulanlar hep tepki gösterip ayaklanma çıkaracaklardı. Mustafa Kemal’e İzmir’de bir suikast girişimi bile gerçekleştirecektir. Bu suikastten sonra “Benim naciz vücudum elbet birgün toprak olacaktır. Fakat Türkiye Cumhuriyeti ilelebet yaşayacaktır.”demiştir”.
Türkan Başyiğit Atatürk ile ilgili olarak sözlerine devam ediyor:
“Cumhuriyet dönemi birçok devrim kanunu yoğun çalışmaların sonucu gerçekleşirken Atatürk’ün sofrası bu düşüncelerin olgunlaştırıldığı mekanlar içinde önemli bir yere sahiptir. Günümüzde bazı kendini bilmezlerin ifade ettiği gibi içki içilen bir yer değil, yemek ortamında insanların daha rahat düşüncelerini ortaya koyacakları bir mekandı. Hangi kanun üzerine çalışmalar yapılıyorsa ülkede o konunun tüm uzmanları bu sofraya davet edilir görüşleri alınırdı.Şükrü Tezer “Çoğu geceler bilim adamları hazırladıkları raporları okur, konferanslar verirler;bunlar üzerinde tartışılır; bazen yabancı uzmanların görüşleri alınır ; gündeme göre yöneticiler, eğitimciler,sanatçılar,askerler,hatta din adamları davetliler arasında yer alırlardı.O sofralarda geçirilen saatler Atatürk için mutluluktu; bilim ve sanat adamlarıyla sürdürdüğü tartışmalar, kendi deyimiyle” ruhunun yegane gıdası” idi. Oraya çağrılan herkes düşüncelerini özgürce açıklar, bir yandan notlar alınır, belgeler, bilgiler getirilir, gece yarısı uzmanlar çağrılırdı. Bir bakıma devrimlerin ana dokusu orada işlenir, bütün yeniliklerin ön çalışmaları orada yapılırdı.” demektedir”.
ATATÜRK’ÜN KİŞİSEL ÖZELLİKLERİ
Boyu 1.74 idi. Hayatın son yıllarına kadar 76 kiloydu. Fakat hastalığını ağırlaştığı dönemlerde 46 kiloya kadar düşmüştü. 43 numara siyah rugan ayakkabılar giyerdi. Hayatının her döneminde şık olmaya özen gösterdi. Savaş meydanlarında çektirdiği fotoğraflarında bile son derece şık ve temizdir. Hayatı boyunca hep beyaz gömlekler giydi. Gömlekleri ilk yıllarda İsviçre’de özel olarak dikilirdi. Fakat daha sonra yerli malı kampanyasına öncülük etmek için hep kendisi çizerdi. Lacivert takım elbise giymeyi pek sevmezdi.Cumhuriyetle birlikte halkından da aynı şekilde şık ve güzel giyinmesini istedi.Toplumla bütünleşen bu liderin isteği halkı tarafından da kabul gördü. Yaşam biçimleriyle birlikte toplumun giyim tarzı da değişmeye başladı. Cumhuriyet kuşağı giyim konusunda da Atatürk’ü izledi. Şapka kanunu buna en güzel örnektir. Şapkayı ilk Kastamonu gezisi sırasında takmıştır. Kastamonu halkı onu ilk kez görecekti. Kastamonulular Atatürk’ü şapka ile gördükten sonra şapka takmışlardır. Daha sonra bu kanunlaşmıştır. Atatürk’ün en önemli özelliği kadınların kıyafetlerine hiç dokunmamıştır. Kadınların giyimi ile ilgili hiçbir kanun yoktur. Fakat Osmanlının kadını zorla çarşaf içine sokan yasaları cumhuriyetle birlikte ortadan kalkınca kadınlar çarşaflarını çıkarmışlardır. Ne dersiniz bugün İran’da kadınların kapanması zorunluluğu ortadan kalksa kadınlar hemen çarşaflarını atmazlar mı? Bu sorunun yanıtını merak ediyorsanız Havaalanında İran’dan gelen uçaklara bakın kadınlar çarşaflarını çıkararak inerler özgür Türkiye’ye… Özgürlüklerimizin kıymetini bilelim ve onları koruyalım.
Düzen takıntısı vardı. Gittiği her yerde de eğri duran eşyaları düzeltirdi.Bu takıntısı belki ülkesini yönetiminede yansımıştı. Çünkü köhnemiş ne kadar eski kurum varsa ortadan kaldırdı. Çağdaş Türkiye’yi inşa etti.
Atatürk’ün en sevdiği yemek belki birazda yatılı okulda kaldığı dönemlerin alışkanlığı kurufasülye ve pilavdı. Tatlıyı pek sevmezdi. Ama canı tatlı isteğinde gül reçeli yemeğe bayılırdı.
Hayvanları çok severdi özelliklede atları.Birgün yeni doğmuş bir tayla annesini misafirlerin görebilmesi için Çankaya Köşkü’nün salonuna getirtmişti.Atlardan sonra en sevdiği hayvan köpeklerdi. Fox adını verdiği köpeği, yatağının ucunda uyurdu.Kuşları da çok severdi.Çankaya Köşkü’nde özel bir bakıcının ilgilendiği güvercinliği vardı güvercin beslerdi.
Spora önem verirdi.Özellikle ömrünün son yıllarında Florya plajını keşfedecektir.Orada denize girmeyi halkla birlikte olmayı çok severdi.Bilardo ve tavla oynamaktan zevk alırdı.Güreşleri severek izlerdi.Asker pehlivanları köşke çağırtır, güreş tuttururdu.
Mustafa Kemal’in bir sinema filminde oynadığını biliyor muydunuz? Evet Cezmi Ar’ın çekdiği filmde başrol oynamıştır.Oyunculuğunun yanında birde senaryo denemesi vardır. 1937 yılında “Ben bir İnkılap Çocuğuyum” isimli senaryoda kendisi başrol oynamak istemektedir. Fakat 1937 yılında yazdığı bu senaryonun çekimi hastalığının artması nedeniyle gerçekleşemeyecektir. Atatürk sinemaya çok önem verilmesi gerektiğini vurgulamıştır. Gelecekte sinemanın toplum üzerinde oldukça etkin bir sanat olacağını vurgulamıştır.Bugün ne kadar haklı olduğunu görüyoruz
VASİYETNAMESİ:
Atatürk 1937 yılında bir vasiyetname hazırladı. Çiftliklerini hazineye bir kısım taşınmaz mallarını da Ankara ve Bursa belediyeleri’ne bağışladı. Mirasından kızkardeşine , manevi çocuklarına,İsmet İnönü’nün çocuklarının okul masrafları için pay ayırdı. İş Bankası hisselerinden Türk Dil Kurumu,Türk tarih Kurumu ve Cumhuriyet Halk Partisi’nede pay ayırdı. Öldüğü zaman arkasında büyük bir servet bırakmadı. Milletinden aldığını yine milletine bağışlayan büyük bir liderdi. Arkasında zengin kardeşler, çocuklar akrabalarda bırakmadı.(Mallarını millete bağışlaması sürecinde verdiği demeçte şunları söylemiştir : Mal ve mülk, bana ağırlık veriyor. Bunları, soylu milletime geri vermekle büyük ferahlık duyuyorum.Zenginlikten ne çıkar; insanın serveti, kendi manevî şahsiyetinde olmalıdır!” demiştir.
Türkan Başyiğit sunumunu tamamladı ve HİASD’nin üçüncü yıl pastası Dr. Ülkümen Rodoplu, Dr. Gürkan Ersoy, Türkan Başyiğit tarafından kesildi. Katılan üyeler ile toplu fotoğraf çekildi.
Bize özgür ve çağdaş Türkiye’yi bırakan Atamıza en büyük hediyemiz hepimizin birer Atatürk olmasından geçiyor. İyi ki Anadolu topraklarında bizim liderimiz olarak doğdun Atatürk. Çok yaşa; sen yaşadıkça Cumhuriyetimiz de yaşayacak.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Paylaş
Önceki İçerikYÖK 32 Yaşında
Sonraki İçerikSesimi Duyan Var mı?
Dr. Ülkümen Rodoplu
Dr. Ülkümen Rodoplu, evli ve 2 çocuk babasıdır. Aile, iş ve akademik yaşamındaki başarılarının yanı sıra, tüple dalış, uzun mesafe koşu ve Motor Touring– Harley Davidson gibi ilgi alanları bulunmaktadır. Yaşamının her alanında “proje“üretme” ve “eylem” konusuna önem veren Dr. Ülkümen Rodoplu “Daha Çağdaş bir Türkiye” için değer katacak çalışmalarda bulunmaya devam etmektedir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here