HAVALAR ISINDI; SICAK ÇARPMASINA DİKKAT !!!

0
1978
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

GİRİŞ
Son günlerde, sıcak hava ve yüksek nem oranı sağlığımızı olumsuz yönde etkilemektedir.

Yaşlılar, bebekler, hamileler, kalp ve damar hastaları, şeker hastaları, şişmanlar ve bazı cilt hastalığı olanlar aşırı sıcaktan daha kolay etkilenmektedir. Birçok insanın yaşamını yitirebileceğini düşünürsek, aşırı sıcakların bugünlerde en önemli sağlık sorunu olacağı ortadadır.

Ülkemizde 65 yaşının üzerindeki kişilerde aşırı sıcak nedeniyle her bir milyon kişiden 5’i ölmektedir. Bu oran 5-44 yaşları arasında 1’den daha azdır .

Sıcak çarpması için kimler ve hangi hastalıklar daha riskli ?:
– Sıvı kaybına yol açan hastalıklar: İshal, kusma gibi sıvı kaybına neden olan rahatsızlıklar bu mevsimde çok daha önemlidir. Sıvı kayıpları yerine konulamadığında özellikle yaşlılarda ve bebeklerde ölüme yol açabilir.
– Şişmanlık
– Kalp ve damar hastalıklarığ
– Cilt hastalıkları. Yanık, egzema, sedef, ter bezi bozuklukları.
– İleri ve küçük yaş grubu
– Hareketsizlik
– Alkolizm
– Uzun süre ısıya maruz kalma: Sporcular, nöbetçi askerler, madenciler, itfaiyeciler risk altında olan meslek gruplarıdır.
– Bazı kalp ve dolaşım ilaçları kullanan hastalar.

Sıcak Çarpması Belirtilerine göz atalım:
Sıcak çarpması tablosunda, gerçek vücut sıcaklığı 41 C’yi aşar. Bu durumda Santral Sinir Sistemi bozukluğu ve terleyememe görülür. Dolayısıyla, asıl sorun terleyemediğimizde başlamaktadır.
Santral Sinir Sistemi ile ilgili bozukluk olan olgularda tutarsız ve anlamsız davranışlar, tuhaf konuşma, kasılma, nöbet geçirme, koma görülebilir.
İlkyardım
– Hastayı öncelikle, sıcak ortamdan uzaklaştırın. Yatırarak veya oturtarak dinlendirin. Hasta hangi pozisyonda rahat ederse bu şekilde tutulmalıdır. Zorla yatırılması veya oturtulmaya çalışılması gerekmez.
– Sıcak çarpması olan hasta için derhal serinletici önlemler alınmalıdır. Öncelikle giysilerin çıkarılıp, hastanın esintili ve serin bir yere alınması çok önemlidir.
– Bilinci yerinde değilse, yarı baygın veya nöbet geçiriyorsa kesinlikle ağzından sıvı vermeyin.
– Bilinci yerindeyse sıvı verin. Su, ayran en doğru seçenektir.
– 30 dakika içinde iyileşme görülmezse, bilinci bulanıklaşırsa ve vücut ısısı düşmezse, 112 ambulansı arayarak hastayı en kısa sürede hastaneye ulaştırın.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here