DEPREM & İLKYARDIM
GÜNDOĞDU’DA HİASD KONFERANSI
“DEPREME HAZIRLIK EVDE BAŞLAR”
Herkes İçin Acil Sağlık Derneği Halk Konferansları kurulduğu günden beri aralıksız devam etmektedir. Her ayın ilk Salı günü düzenlenen konferansların konuları Yönetim Kurulu’nun ortak kararı ile belirlenmektedir. Gündemdeki konuları düşünerek düzenlenen bu konferanslar herkesin izlemesine açıktır.
8 Ağustos 2017 Salı tarihindeki toplantı ilk kez açık alanda yapıldı. Gündoğdu Meydanı’ndaki toplantı sıcak havaya rağmen geniş ilgi gördü. Meydanda ve açık alanda yoldan geçenlerin de ilgi gösterdiği konferansta Dr.Ülkümen Rodoplu, Dr. Gürkan Ersoy, Öğretim Görevlisi Tuğba Gültekin, YK Üyesi Siyami Çetin, Hemşire Suheyla Erdoğan, YK Üyesi Zuhal Aksoy, Paramedik Furkan Yağmuroğlu, üye Tevfik Almuslu görev aldı, sunumlara katkı koydu.
NELER PAYLAŞILDI ?
Ülkemiz topraklarının %95’i deprem kuşağı üzerindedir. Bu gerçekten yola çıkarak depremin bir doğa olayı olduğunu kabul etmeli ve hazır olmalıyız.
Devletin farklı kurumlarının depreme hazırlık alanında yapması gereken, yaptığı çalışmalar vardır. Bunun yanında biz vatandaşların da hazırlık için alması gereken önlemler vardır. Bu önlemlere “Kişisel eylem planı” denilmektedir.
Afetlerde kişisel eylem planı
“Herkesin kendi afet eylem planı olması gerekir”.
İster evde, işyerinde, okulda olun, ister yolda ya da aracınızın içinde olun, yaşadığınız ve bulunduğunuz ortamlarda deprem ya da bir başka afet anında ne yapacağınızı, nereye saklanıp, nereye kaçacağınızı önceden düşünün.
Eğer eviniz ve evinizin bulunduğu zemin sağlamsa, o zaman evde kalabilirsiniz; ancak başınızı, yüzünüzü korumalısınız.
Eviniz ve zemin sağlam değilse, binanın kuvvetli bir depremde yıkılma olasılığı varsa, ya binayı terk etmek ya da bina içinde çamaşır makinesi, çelik kasa, bulaşık makinesi, sağlam koltuk takımı, mutfak tezgahı gibi dayanıklı eşyaların önüne sığınmak, yan yatıp, cenin pozisyonunda kalıp, sarsıntının geçmesini beklemek sizi kurtarabilr. Marmara, Düzce, Dinar, Van Erciş depremlerinde tamamen yıkılan binalardan sağlam olarak çıkarılan kişilerin bu tür eşyaların yanına sığındığına tanık olduk.
Pencereden atlamak hem riskli, hem de binanın üst katlarından düşebilecek eşyalar, malzemelerin yaratacağı tehlike nedeniyle önerilmemektedir.
Apartman boşlukları, merdiven boşlukları, asansörler, balkonlar deprem sırasında en tehlikeli alanlardır.
Evlerimizde bulunan eşyalar da bizleri yaralayabilir. Cam vitrinler, dolaplar, mutfaklarımızda bulunan, tezgah üstü dolaplar devrilip bizleri yaralayabilir. Bunların duvara sabitlenmesi, olası birçok yaralanmayı önlemeye yeter.
Deprem ve ilkyardım
İlkyardım, herhangi bir hastalık ya da kazadan sonra olay yerine sağlık personeli gelene kadar ya da hastanın kendi olanaklarıyla sağlık kuruluşuna varmasına kadar geçen sürede yapılan girişimlerdir. Bu girişimler ilaçsız ve tıbbi araç gereç yardımı olmadan yapılırlar.
Deprem sonrası profesyonel yardım gelene kadar geçen zaman, insan yaşamı için çok değerlidir. “Altın saatler” denilen bu zaman diliminde temel ilkyardım uygulamaları hayat kurtarır; ilkyardım bilenler kendi yakınlarına yardımcı olabilirler.
Deprem sonrasında iki temel konu çok daha fazla önem kazanmaktadır: Kanamalar ve kırık–çıkık-ezilmeler. Toplumda her bireyin, bu yaralanmalarda uygulanması gereken ilkyardım yöntemlerini öğrenmesi önemlidir.
Elimizin altında bulunan sert mukavvalar, güneşlikler, kapılar, temiz bir bez parçası, bir kravat ya da bir eşarp ilkyardımda kullanılabilecek malzemelerdendir. Deprem sonrası ilkyardımın amacı, yaralı ve hastaların, profesyoneller olay yerine gelinceye kadar, genel durumunun olağan halde tutulmasıdır.
Bir başka deyişle ilkyardımda amaç, tedavi etmek değil, yaralının yaşaması ya da daha kötüye gitmesine engel olmak için basit ama yaşam kurtarıcı yöntemlerin uygulanabilmesidir. Deprem sonrası en sık ölüme ve yaralanmaya neden olan, kanama ve kırık-çıkık ve ezilmelerdir.
DEPREM ÇANTASI
Nedir, neden ihtiyaç vardır ?
Deprem çantasının üç amacı vardır:
Deprem olgusunun bir doğa olayı olduğunu bizlere anımsatır. Her sabah evden çıkarken, deprem çantamızı kapımızın hemen girişinde, araba bagajımızda gördüğümüzde deprem gibi bir doğa olayı ile kolayca baş edebileceğimizi anımsar ve korkularımızı yenebiliriz. Bu duyguyu çocuklarımıza ve yakınlarımıza da verebiliriz.
Deprem sonrasında, sarsıntı geçti. Bulunduğumuz yerden kalkıp, telaşlanmadan evi terk ederken deprem çantamızı da yanımıza aldık. Çocuklarımız da kendi çantalarını aldı. Evimiz kullanılamayacak durumda. Hatta, yıkıldı. Girmemiz de hem tehlikeli, hem de yasaklandı. İşte, bu üç-beş gün boyunca en çok gereksinim duyduğumuz eşyalarımız çantada.
Deprem çantasında ilkyardım malzemeleri varsa, komşularımızı, yakınlarımızı kurtarmaya yarar.
Deprem Çantası İçeriği: Bana aittir (su ve yiyecek koymuyoruz. Kızılay bunu en iyi şekilde yapmaktadır)
Fener
Düdük
Radyo
Yedek piller
Yedek ayakkabı
Kazak
Eldiven
Çok amaçlı çakı
Tuvalet kağıdı
Sabun
Diş fırçası ve macunu
Lens solüsyonu
Kitap
Okuma gözlüğüm
Yedek ilaçlar
Ev tapusu fotokopisi
Nüfus cüzdanı fotokopisi
Kredi kartı
Kalem, kağıt
Birkaç gün yetecek miktarda para
İlkyardım Çantası (boyunluk ilaveli)