ÖSYM başkanlığı yaptığı 5 yıl boyunca soruların çalınması, cevapların şifrelenmesi gibi birçok skandala imza atan Ali Demir gözaltına alındı ve adliyeye sevk edildi.
ALİ DEMİR KİMDİR ?
Ali Demir, Eylül 2010’da ÖSYM başkanı olarak atanmış ve süresinin dolduğu 29 Mart 2015’e kadar bu görevi yürütmüştü.
Ali Demir döneminde yaşanan skandallara bakalım:
2011: 1 milyonun üstünde öğrencinin katıldığı YGS’de şifre skandalı yaşandı. Matematik sorularında yanıtların bir şifrelemeyle verildiği ortaya çıktı. YGS soru kitapçıklarında Fen Bilimleri Testi olmayan kitapçıklar, 8 cezaevine dağıtıldı. YGS’ye giren mahkûm adaylara yeni sınav düzenlendi.
2011: ALES’e giren 500 adaya eksik kitapçık verildi. Eksik kitapçıktan mağdur olan adaylar için sınav yeniden düzenlendi.
2011: STS 2011 sınav soruları bir yıl önceki sorularla aynı çıktı. Sınav iptal edildi; 3 Temmuz’da yenilendi.
2011: YGS’ye giren Diyarbakır’dan 4 öğrencinin cevap kâğıtlarının kayıp olduğu ortaya çıktı. Bu 4 öğrenci için ‘özel YGS’ yapıldı.
2012: 1589 kişinin katıldığı avukatlıktan yargıçlığa geçiş sınavında AKP Merzifon Belediye Meclis üyesi karı koca, birinci ve ikinci olarak kazandı. Bir başka evli çift de sınavın 16 ve 17’incisi oldu.
2012: KPSS’de 2. oturum devam ederken, iki farklı kaynaktan sabah oturumunda sorulan sorular internete düştü.
2013: Sapanca’da 2013 SBS’ye giren bir öğrencinin soru kitapçığı ve cevap kağıdı çöp kutusunda bulundu.
2013: Ankara 18. İdare Mahkemesi, Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2013’te son kez 8. sınıflar için yaptığı Seviye Belirleme Sınavı’nın (SBS) yürütmesini durdurdu. SBS yabancı dil testinde 718 adayın sonuçlarının yanlış hesaplanması üzerine yapılan başvuruyu değerlendiren 18. İdare Mahkemesi kararında, “Seviye Belirleme Sınavı’na katılan 1 milyon 112 bin 604 öğrenci için dava konusu işlemin uygulanması halinde telafisi güç ve imkansız zararların oluşabileceği tartışmasızdır” denildi.
2014: Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi’nin (TEOG) ilk dönem sonuçları açıklandı. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden muaf olan gayrimüslim öğrenciler e-okul sistemine ‘G’ yani “Sınava girmedi” diye kodlanıp sıfır almış gibi işlem gördüler ve 33.34’e varan puan kaybı yaşadılar.
2014: Milli Eğitim Bakanlığı, Danıştay kararı üzerine TEOG 2014 birinci ve ikinci dönem ortak sınavlarda kopya tespiti nedeniyle bütün öğrencilerin yüzdelik dilimlerinin yeniden hesaplandığını açıkladı.
SEHVEN ŞİFRELEME
YGS’de yaşanan şifre skandalından sonra Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu’nun (DDK) raporu, ÖSYM’de soru hazırlayan personelin aynı zamanda dershanelere de soru hazırladığını belirtti. ÖSYM Başkanı Ali Demir’in “sehven şifreleme” yapıldığını söylemesinin ardından, Türkiye genelinde protestolar başladı ve dönemin AK Parti’li hükümeti ve ÖSYM, Ali Demir’e sahip çıktı. YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan başkanlığında yapılan toplantıda Demir hakkında açılan soruşturmanın reddedilmesine karar verildi.
AKP’li Hükümet Sözcüsü, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, YGS’de şifreleme iddialarıyla ilgili olarak, ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir’in açıklamalarını doğru ve yeterli olduğu kanaatini taşıdıklarını söyledi.
Dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de Ali Demir’e destek açıklaması yaptı.
Bir zamanların “değerli bir bilim adamı” şimdi, FETÖ soruşturması kapsamında gözaltına alındı ve adliyeye sevkedildi. Yüzbinlerce gencin, gelecek mücadelesi veren milyonların hakkını gaspeden, çalan ve hemen her yetkilinin sahip çıktığı Ali Demir, tüm yaptıklarının hesabını Türk adaletine verecektir.
SON SÖZ: Merak ediyorum: Soruları alan, çalan, çalınan sorularla sınav kazanan, üniversite okuyan, devlet kadrolarına giren, makam kazanan, meslek sahibi olan yüz binlerce kişiden biri çıkıp, “ben haksız yere bu sınavı kazandım; artık dayanamıyorum, itiraf ediyorum” diyen var mı ? Olacak mı ? Vicdan azabına dayanamayan bir tek “insan” var mı ?