CEM KARACA KURTARILABİLİR MİYDİ?
Sanatçı Cem Karaca için fenalaştıktan sonra çağırılan ambulansın geç geldiği iddialarına ilişkin İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü’nce başlatılan araştırmanın sürdüğü bildirildi.
İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Erman Tuncer imzasıyla yapılan yazılı açıklamada, sanatçı Cem Karaca’nın ölüm haberlerinde ”112 Acil Ambulans Servisi’nin 20 dakika geç geldiği” iddiası üzerine araştırma başlatıldığı, 112 Acil Sağlık Hizmetleri Komuta Kontrol Merkezi ses kayıtlarının incelendiği belirtildi. Açıklamada, şöyle denildi:
”08.02.2004 Pazar günü, saat 07.26’da vaka ile ilgili ilk ihbar alınmıştır. Telefonda konuşan kişi, telaşlı olması nedeniyle çağrı karşılayıcının soru protokollerine uygun olarak sorulan sorulara yanıt verememiştir ve telefon konuşmaları anlaşılmamaktadır. Buna ilişkin ses kayıtları komuta kontrol merkezinde mevcuttur. Ses kayıtlarını çözümlemeye çalışan uzmanlar ilk telefonda sadece cadde ismi ve verilen telefon numarasının ilk üç hanesini alabilmişlerdir. Bu da ihbar üzerine ambulans gönderilmesi için yeterli veriyi oluşturmamaktadır.
Saat 07.29’da gelen ikinci telefonda daha sakin bir bayan adres ve diğer sorulara daha net yanıtlar vermiştir. Saat 07.43’te vaka yerine ulaşan ambulans, vakanın başka bir araçla taşındığını öğrenmiştir. Bu bilgi komuta kontrol merkezine bildirilmiş ve görev iptal edilerek, ambulans görev yerine geri çekilmiştir.”
112 ZAMANINDA ARANMALIDIR
Acil hastalıklardan ya da yaralanmalardan sonra 112 Ambulansın erken aranması çok önemlidir.
112’yi arayan kişi aşağıdaki bilgileri doğru ve eksiksiz olarak merkeze bildirmelidir:
– Adres: Olayın adresi tam olarak verilmelidir. Bunun yanında adres bulunmasını kolaylaştırmak amacıyla adrese yakın olan ve herkes tarafından bilinen belirli merkezlerin isimleri verilmelidir ( Park, alış-veriş merkezi, Okul vb.).
– Telefon Numarası: Arayan kişi aradığı telefonun numarasını vermelidir. Bunun iki yararı vardır: Birincisi, herhangi bir problem çıktığında bilgi almak için arayan kişiye tekrar ulaşmak, ikincisi asılsız ihbarların önüne geçmek.
– Ne Oldu ? Olayın ne olduğu hakkında bilgi verilmelidir: Kalp krizi, otomobil kazası, zehirlenme, suda boğulma, kalp krizi, vb.
– Hasta ve Yaralı Sayısı: Çoklu yaralanmanın olduğu durumda, birden fazla ambulansa ihtiyaç olup olmadığını belirlemek amacıyla gereklidir.
– Hasta ve Yaralıların Durumu: Hasta ve yaralıların durumu hakkında kısa bilgi verilmelidir
“- Hasta yerde yatıyor, hareketsiz, çok zayıf nefes alıp veriyor”
– İlkyardım Hakkında Bilgi: Temel Yaşam Desteğine başlanıp başlanmadığı, ne gibi ilkyardım uygulamalarının yapıldığı hakkında bilgi verilmelidir.