Boğulma, suda veya başka bir sıvı içinde nefessiz kalmadır. Sıvı ya da suyun havadaki oksijenin akciğerlere ulaşmasını engellemesi ile ortaya çıkar.
Boğulayazma, kişinin boğulma tehlikesi geçirmesi ama boğulmanın tamamen gerçekleşmemiş olmasıdır. Boğulan kişilerin genellikle bilinçleri kapalı olurken, boğulayazan kişilerin bilinçleri genellikle açıktır. Her yıl boğulmalar nedeniyle bir çok insan ölmektedir. Boğulmalar ve boğulayazmalar denizde, havuzda olabileceği gibi banyo küvetinde de meydana gelebilir.
NEDENLER
Boğulmaların en sık nedeni iyi yüzme bilmemektir. Unutmayın ki iyi yüzme bilenler de zaman zaman suda sıkıntılı anlar yaşayabilirler. Asla tek başınıza yüzmeyin. Asla küçük çocukları su kenarlarında yalnız bırakmayın. Asla alkol aldıktan sonra suya girmeyin. İyi yüzme bilseniz de başka sebeplerden dolayı suda sıkıntıya düşebilirsiniz. Kas krampları, aşırı yorgunluk, sarhoşluk, kötü hava koşulları, suda ani bir rahatsızlık (ör. kalp krizi, felç ) yüzme bilen kişiler için de tehlikeli olabilir.
BELİRTİLER
- Dudaklar ve yanaklarda morarma.
- Ağızdan ve burundan köpük gelmesi.
- Nefes almada güçlük
- Nefesin tamamen durması.
- Nabzın zayıflaması ya da kaybolması.
- Bazen bilincin kapanması.
- Soğuk ve soluk cilt
İLKYARDIM
- Yardım çağırın, 112 Ambulansı arayın.
- Sudan çıkarın.
- Bilincini kontrol edin.
- ABC’yi (Havayolu, solunum, dolaşım) kontrol edin.
- Gerekliyse TYD’ye başlayın.
- Soğuktan koruyun.
- Şoktan koruyunYapmanız gereken ilk iş yardım çağırması için birini yollamaktır. Hemen ardından boğulan kişinin kendinizi tehlikeye atmadan sudan çıkarılması gerekir. Eğer daha önceden suda ilkyardım eğitimi almadıysanız asla tek başınıza boğulan kişiyi sudan çıkarmaya çalışmayın. Yardım hemen gelemiyorsa boğulan kişiye bir ip ya da sopa uzatmaya çalışın. Eğer su boy derinliğini aşmıyor ve yardımcı olabilecek kişiler varsa boğulan kişiye doğru bir insan zinciri oluşturmaya çalışın.