Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz aylarda Yeşilay tarafından düzenlenen “Uluslararası Uyuşturucu Politikaları ve Halk Sağlığı Sempozyumu” açılışında, “Uyuşturucu, insanlığı, özellikle de gençleri ve çocukları ciddi manada tehdit ediyor” dedi. Türkiye’de nüfusun yüzde 2.7’sinin yasadışı madde kullandığını anımsattı ve bu oranın dünya ortalamasının çok altında olduğunu söyledi.
Cumhurbaşkanı dünya ortalamasının çok altında olduğunu düşünse de, Türkiye’de her geçen yıl artan uyuşturucu kullanımının artık çok tehlikeli bir boyut almaya başladığı ortadadır.
Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç İle Mücadele Dairesi’nin verilerine göre, Türkiye, sentetik uyuşturucu kullanımı sonucunda yaşanan ölümlerde, Avrupa ülkeleri arasında birinci sırada yer aldı. 2015 yılında 580 kişi yüksek dozda uyuşturucu kullanımı nedeniyle yaşamını yitirdi. Sentetik uyuşturucunun en yaygın olarak kullanılanı bonzai olurken, bu uyuşturucunun ucuz ve temin edilebilir olması ölümlerin artmasındaki en büyük etken oldu.
Son on yılda uyuşturucu madde bağlantılı suçlardan ceza infaz kurumlarında bulunanların sayısı % 410 arttı.
Madde bağımlılığından kurtulmak amacıyla, tedavi merkezlerine ayaktan başvuru % 674 arttı.
Yatan hasta sayısı % 381 arttı.
Yatarak madde bağımlılığı tedavisi gören hastaların maddeyi ilk kullanma yaşına bakınca dehşet tablosu ortaya çıkmaktadır. Hastaların % 10.9’u 15 yaşından küçük, % 39.2’si 15-19 yaş arasında, % 30.1’i de 20-24 yaşları arasında bulunmaktadır. % 11.6 ’sı da 25-29 yaşları arasındadır. Bu sonuçlara göre madde bağımlılığı genç nüfusu tehdit eden bir sorundur. Geleceğimizi yok eden bir sorun.
UYUŞTURUCU MUHALEFETİN GÜNDEMİNDE
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, önce 17 Ekim 2017 tarihinde CHP Grup Toplantısı’nda, sonra da 23 Kasım 2017 tarihinde Belediye Başkanları Toplantısı’nda yaptığı konuşmalarda, uyuşturucu madde bağımlılığı konusunu enine boyuna değerlendirdi. CHP’li Belediyelerin madde bağımlılığı ile mücadele konusunda daha etkin projeler üretmelerini istedi.
Uyuşturucu madde bağımlılığı ile mücadele tüm kurumları ilgilendiren, çok boyutlu bir konudur. Devletin tüm kurumlarının yanında, Yerel Yönetimlerin de bu alanda çalışma yapması, proje üretmesi gerekmektedir.
Belediyelerin bu konuda yapabileceği çalışmalar üç başlıkta ele alınabilir:
- Madde bağımlılığına karşı koruyucu çalışmalar: Çağdaş dünyada bu sorunla başetmenin en etkin yolu, temel eğitimin yanında gençlerin spor, müzik, sanat gibi alanlara yaygın bir şekilde ulaşabilmesidir.
- Madde bağımlılarının tedavisi ve rehabilitasyonu: Tedavi olmaya karar veren madde bağımlısı, bugün 3-5 ay sonrasına randevu alabilmektedir. Bu alanda Belediyelerin de gerek tesis ve gerekse bilimsel destek konusunda yetki alması gerekmektedir.
- Bağımlılık tedavisi görenlerin yeniden topluma kazandırılması öncelikle iş bulabilmesi ve üretime katılmasıyla gerçekleşmektedir. Bağımlı kişi ancak, gelecek umudunu yeniden kazandığında bağımlılıktan kurtulabilmektedir.
Son söz: Gençlerine mutlu bir hayat veremeyen, geleceğe dair söz söyleyebilir mi ?