Balık oltasının yani iğnesinin vücudun herhangi bir yerine batması sık gördüğümüz bir olay değildir. En sık zeka problemi olan kişiler kendi kendine batırırlar. Daha sık görülen ise, hata sonucu olta havada sallanırken cilde saplanmasıdır.
Belirtiler
Kişi son derece huzursuz, gergin hatta bazen ağlamaklı olabilir. Oltanın girdiği yerde ağrı ve hafif bir kanama görülebilir.
İlkyardım
Her ne kadar kötü, rahatsız edici görünümü varsa da batmış olan balık oltasının çıkartılması son derece basittir. Burada iki ihtimal vardır: Oltanın ucu cilde battıktan sonra dışarıya çıkmıştır veya çıkmamıştır. İçeride kalmış olabilir. Olta eğer ciltten dışarıya çıkmamış ve riskli bir bölgede değil ise (parmak, avuç içi yani damarlara, kirişlere, kasa, sinirlere yakın olmayan bölgeler) yapılacak iş, oltayı çıkış yönünde ittirmek ve ucunun ciltten dışarı çıkmasını sağlamaktır.
Çoğumuzun da bildiği ve şekil 1’de de görüldüğü gibi oltanın ucu balık sırtı gibidir, tek yönlü ilerler. O yüzden ucunu da dışarı çıkarttıktan sonra yapılacak iki şey vardır. Ya bu iğnenin ucu kesilir, ya da misinanın bağlandığı yuvarlak veya topuzlu kısım bir yan keski, makas veya penseyle kesilir, kalan parça tutularak dışarı çıkartılır. O sırada kanama olursa temiz, mümkünse mikropsuz, yani steril bez parçası veya gazlı bezle üzerine baskı yapılır ve ilkyardımın tarifinde de olduğu gibi en yakın Acil Servise gidilir. Burada ki amaç yara yerinde tetanoz gelişme ihtimaline karşı aşı yapılması, iltahap oluşmasını engellemek için ilaç verilmesi, yara yerinin pansumanının yapılmasıdır. Ama bu son sayılan kısımlar kesinlikle Acil Serviste profesyoneller tarafından yapılmalıdır.
Eğer herşeye rağmen ilkyardım uygulayacak bir yan keski, pense, penset gibi malzememiz yoksa ve/veya işlemi yapamayacaksanız oltanın iğnesinin yara yerinde daha fazla oynamasını, çevreye çarpmasını engelleyerek Acil Servise müracaat etmektir. Bunu, üstüne bir bardak kapatarak sağlayabiliriz.