Türkiye, bugünlerde olan biteni, sıkıntılarını aşabilecek güçtedir.
Bugün, vatanını seven, halkına güvenen, Cumhuriyet’in kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’e inanan yöneticilere daha fazla gereksinim duymaktayız.
Kurtuluşumuz Atatürk’ü anlamak ve anlatabilmektedir.
NEDEN ATATÜRK ?
Atatürk, güçlü özellikleri sayesinde, bir ulusu uçurumun kıyısından kurtarmış bir liderdir.
“Ya bağımsızlık, ya ölüm” diyerek, büyük bir kurtuluş mücadelesini kazandı.
İçinde bulunduğu şartları okuyup, gelecek vizyonu çizme konusunda tam bir başarı sağladı.
Atatürk, bağımsızlık mücadelesinde birliği sağlarken hem güçlü bir devrimci, hem de kararlı bir lider olduğunu kanıtladı.
Atatürkçülük, her türlü dogmatik unsurdan sıyrılmış akılcı bir düşünce sistemidir. Bağımsızlık Savaşı’nın ve onu izleyen çağdaşlaşma hareketinin özünü oluşturmuştur.
Büyük Nutkun sonlarında, Türk gençliğine seslenerek anlattığı tablo, gerçekte, kendisi mücadeleye atıldığı zaman, memleketin içinde bulunduğu tablodur.
Atatürk, en güç şartlar altında, her şeyin bitti denildiği bir zamanda, Türk ulusuna güven hissinin asla kaybolmaması gerektiği gerçeğini, eseriyle kanıtlamış bir kahramandır. Onun için kurtuluşa simge olmuştur, onun için bayrak olmuştur.
DÜNYA LİDERİ
Zafer kazanmış Başkomutan olarak İzmir’e girdiği gün, önüne serilen düşman bayrağını “Bayrak bir ulusun bağımsızlık işaretidir; düşmanın da olsa saygı göstermek gerekir” diyerek, yerden kaldırtarak bir süre önce savaşmış olsa da, insanlığa ne kadar değer verdiğini göstermiştir.
Dönemin büyük sanatkarları, şairleri, tiyatro sanatçıları elini öpmek istediklerinde, “Sanatçı el öpmez: sanatçının eli öpülür” yanıtını verebilen olgunluğa ve zerafete sahiptir.
Çanakkale savaşında ölen diğer ulusların askerleri için de: “Bu memleketin toprakları üzerinde kanlarını döken kahramanlar, burada bir dost vatanın toprağındasınız. Huzur içinde uyuyunuz” diyerek, hem savaşa karşı olan tutumunu göstermiş, hem de yıllarca akıllara kazınacak bir söze imza atmıştır.
“Yurtta barış, dünyada barış” sözü Atatürk’ün bugün tüm dünyada saygıyla anılmasına neden olmaktadır.
SON SÖZ
“Egemenlik kayıtstz şartsız milletindir”