Farkında mısınız ? Bugünlerde etrafımızda ne çok aksıran, hapşıran, öksüren var. Burun akıntısı nedeniyle konuşmakta zorlanan, gözleri yaşaran. Hatta kaşınan. Bugünlerde artan polenler nedeniyle allerjik astım hastalarının dikkatli olması gerekmektedir. Bu mevsimde ayrıca saman nezlesi olgularında da artış olmaktadır.
Allerjik Rinit – Saman nezlesi
Saman nezlesi, bahar allerjisi de olarak isimlendirilen alerjik rinit, kişilerin duyarlı oldukları allerjen maddelerle temastan sonra çıkan bir hastalıktır. Başlıca belirtileri; burunda kaşıntı, tıkanıklık, akıntı, hapşırma, kuru öksürük ve boğaz kaşıntısıdır.
Allerjik astım
Genetik olarak allerjiye yatkın olan kişilerin belirli bir süre boyunca duyarlı oldukları allerjene maruz kalmaları sonucunda gelişebilmektedir. Allerjik astım; hava yollarının aşırı duyarlılığıdır. Burada mikrobik olmayan iltihaplanma sözkonusudur. Bu kişiler duyarlı oldukları allerjenler ile temas etmeleri sonucunda; kuru öksürük, nefes darlığı, hırıltı ve göğüste sıkışıklık hissi gibi yakınmalar duyabilmektedir.
Nasıl korunalım ?
- Doktorunuza danışarak, hangi polenin bünyenizde allerjiye yol açtığını belirleyebilirsiniz. Her bitki, yılın belli bir döneminde polen ürettiği için allerjik olduğunuz polene göre önceden tedaviye başlayarak hazırlık yapabilirsiniz.
- Polen sayısının ılık kuru ve güneşli günlerde artması; sabahları erken saatlerde ve yağmur sonrasında azalması nedeni ile özellikle polen miktarının fazla olduğu saatlerde açık alanlarda olabildiğince az sürelerde kalınmalıdır.
- Çim polenine alerjisi olanlar bahçe çimlerini kendileri biçmemelidir.
- Polenler ile kaplanma sonucu kapalı mekanlarda alerjiye neden olma riskine karşı; giysiler ve çamaşırlar yazın açık havada kurutulmamalıdır. Polen mevsiminde pencereler kapalı tutulmalıdır.
- Otomobil alma ya da değiştirme gereksinimi gündeme geldiğinde; polen yakalayıcı hava filtreleri olan otomobiller tercih edilmelidir. Otomobillerinde polen filtresi olan kişiler de otomobillerinin bakımları esnasında polen filtrelerinin değiştirilmesine özen göstermelidir.
- Allerjisi olduğu halde çiçek yetiştirmekten vazgeçmek istemeyenler, böcekler vasıtası ile döllenen renkli süs bitkilerini; örneğin gülü tercih etmelidir. Bu tarz çiçeklerin polenleri hava ile taşınamayacak kadar ağır olduğu için semptomlara yol açma olasılıkları daha düşüktür.
- Her türlü sprey, naftalin, ağır kokulu maddelerden kaçınılmalıdır.
- Sigara içmeyin ve kapalı alanda sigara içilmesine izin vermeyin.
- Evinizdeki klima filtrelerini ve kalorifer aralarını sık sık temizleyin.