Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Türkiye’de Corona salgını ile mücadelede 7.428 sağlık çalışanı COVİD-19 tanısı aldı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından 29 Nisan 2020  tarihinde  yapılan açıklama ile gerçek rakam ortaya çıktı.

Açıklamadan 7.428 sağlık çalışanının PCR testinin pozitif çıkmış olduğu anlaşılmaktadır.  Yüksek  ateş,  kesik kesik öksürük,  halsizlik  yakınmaları ile birlikte, klinik bulguları ve akciğer tomografisi uyumlu olunca test sonucu beklenmeden tedaviye başlanan binlerce sağlık çalışanı vardır. Bu nedenle,  açıklanan sayının çok üstünde hekim ve sağlık çalışanının C0VID-19 tedavisi gördüğü gerçeği ortadadır.

Merak edilen sorular  şunlardır:   

Bakan tarafından açıklanan  sayıya dahil olan yani PCR testi pozitif olup “resmi rakamlarda” da COVID-19 olarak kabul edilen 7.428 kişiden kaçına meslek hastalığı bildiriminde bulunuldu ?

Sağlık çalışanları acaba,  koruyucu ekipmanları yetersiz ya da geç  temin edildiği için hastalanmış olabilirler mi ?

Hastalanan sağlık çalışanlarının birlikte çalıştığı ekip arkadaşlarının PCR testleri yapılıp, temaslı sağlık çalışanlarının ve ailelerinin takipleri yapıldı mı, yapılıyor mu ?

Türkiye’de sağlık hizmeti sunan hekimler  ve diğer sağlık çalışanları olumsuz koşullara, zorluklara rağmen hizmete devam etmektedir. Bir yandan kapasiteyi aşan hasta yoğunluğu, diğer  yandan yetersiz kişisel koruyucu donanım ve düzenlemeler nedeniyle her geçen gün daha çok sağlık çalışanının COVID-19 tanısı aldığı bilinmektedir.

MESLEK HASTALIĞI

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu şöyle diyor:

Meslek hastalığı işe bağlı maruziyet sebebiyle çalışanda   zaman içinde bir hastalığın ortaya çıkması olarak tanımlanabilir.  Kamu veya özel sağlık kuruluşlarında  olması arasında bir fark olmaksızın,  yapılan işle yakın bağı gözetilerek,  COVID-19 veya şüpheli COVID-19 tanısı alan ya  da buna göre tedavi edilen sağlık çalışanlarının hastalığının meslek hastalığı olarak bildiriminin hiçbir  tereddüte yer vermeden uygulanması çalışanlar açısından bir haktır.

30 Nisan 2020 itibarıyla yüzbinleri aşan kişinin hastalandığı üç bine yakın insanımızı kaybettiğimiz bu salgın sırasında hastaneler, aile sağlığı merkezleri, il ve ilçe sağlık müdürlükleri, işyeri hekimliği birimleri, laboratuvarlar, 112 acil çağrı merkezleri, özel muayenehaneler, huzurevleri gibi kurum ve kuruluşlarda çalışan hekiminden hizmetlisine kadar ayrımsız tüm çalışanlar her an  virus ile enfekte olup COVID-19 hastalığına yakalanma riski en yüksek olan gruplardandır.

Türk Tabipleri Birliği’ne (TTB) göre, bu grupta yer alan sağlık çalışanları COVID-19 tanısıyla tedaviye başladıkları anda koşulsuz olarak meslek hastalığına yakalanmış sayılmalı ve meslek hastalığı için tazminat  talep edebilir durumda olmalıdır.

SON SÖZ: Alkış istemez; sağlık çalışanlarının yasal haklarını verin yeter.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here