Türkiye’miz doğal afetlerin sıkca görüldüğü bir coğrafyada yer almaktadır. İnsan eliyle ortaya çıkan afetleri de hemen her gün yaşamaktayız. Bu gerçeklerden yola çıkarak hastanelerimizin afetlere hazırlıklı olabilmesi çok önemlidir.
Halka yönelik ilkyardım ve afetlere hazırlık eğitimleri yaygın ve zorunlu olmalıdır. Okullarımızda bu konuda dersler başlatılmalıdır.
Başta Acil Servisler olmak üzere hastanelerimizin deprem, sel, toprak kayması gibi doğal afetlere dayanıklı olması gerekmektedir. Trafik kazaları, maden kazaları, göçler, yangınlar gibi insan eliyle oluşan afetlerden sonra yüzlerce hastanın aynı anda hizmet görebileceği alanların düşünülmesi de gerekmektedir.
Hastane Afet Planları gerçekçi olmalı; bu planların tüm hastane birimlerinde uygulanabilmesi için gerekli önemler alınmalıdır.
Dosyalarda, CD’lerde kalan planların yeterli olabilmesi için zorunlu tatbikatların tüm hastane çalışanları ile yapılması gerekir.
Afet planlamasında çalışan, tatbikat uygulamalarına aktif katılanların ödüllendirilmesi gerekmektedir.
Acil servisler hastanelerimizin ve sağlık sisteminin vitrini olduğuna göre çalışan tüm kişilerin madden tatmin olması çok önemlidir.
Sağlık çalışanlarına şiddet kabul edilemez. Caydırıcı cezaların çok daha sert olması ve uygulamada kararlı davranılması gerekmektedir.
Hasta ve Acil çalışanları arasındaki iletişimin geliştirilmesi için özel çaba harcanması doğru olacaktır.
Acil servis mimarisi ülkemizin şartlarına uygun olarak yeniden ele alınmalıdır.
Acil Sağlık Hizmetlerinde çalışan tüm mesleklerin eğitim planlamasının günün ve ülkemizin şartlarına uygun olarak gözden geçirilmesi gerekmektedir. Bu amaçla ulusal bir eğitim çalıştayı planlanmalıdır.