2015 YILINA NE KADAR HAZIRIZ ?
Uz. Dr. Ülkümen RODOPLU
Avrupa Acil Tıp Birliği Başkanvekili
www.ulkumenrodoplu.com
2015 yılı Çanakkale Savaşları’nın yüzüncü yılı.
Çanakkale Savaşları, Türk tarihinin en önemli yapı taşlarından biridir. Bu savaşlarla birlikte, ardından gelen zaferi çok iyi anlamalı ve tüm dünyaya anlatabilmeliyiz. Zor koşullarda gelen zaferi, galibiyeti ve kahramanlık öykülerini. İnsanlık öykülerini. Yaralı askerlere, hangi milletten olursa olsun yapılan müdahaleleri. Tüm dünyada savaş alanlarında kimyasal silahlar kullanılırken, bunu denemeyi bile aklından geçirmeyen komutanları. Mustafa Kemal’i. Topraklarını işgale gelen düşman askerlerinin cesetlerinin toplanması için yapılan ateşkesi. Savaşın en sıcak anlarında, az sonra birbirini kurşunlayacak insanların cepheden cepheye sigara, kahve, lokum, konserve alışverişini.
Yaşananları dünyaya iyi anlatabilirsek, dünyadaki yalnızlığımız bitecektir.
Avustralya ve Yeni Zelanda hükümetleri, bu önemli yıl için kutlama çalışmalarına şimdiden, başladı. 2015 yılında, Çanakkale Savaşlarının yüzüncü yılı kutlamaları için bu ülkelerden yaklaşık yüzbin kişinin ülkemize geleceği öngörülmektedir. Aylar önce Avustralya Hükümeti tarafından görevlendirilen beş farklı bakanlığın üst düzey yetkilisi, Türkiye’ye geldi. Vatandaşlarının konaklama, yiyecek ve ulaşım sorunları ile nasıl baş edilebileceğini yerinde görmek için.
Bu ekibin önemli işlerinden biri de, bu kadar çok sayıda insanın olası acil sağlık sorunlarının nerede ve nasıl giderilebileceğiydi. Acil Sağlık Hizmetlerinin organizasyonu için beni de danışma kuruluna davet ettiler. Yanıt aradıkları birkaç önemli soru vardı: Çanakkale çevresindeki illerde Acil Servislerin olanakları nedir ? Ciddi hastalara müdahale edilebilecek donanım var mı? En büyük kaygıları, özellikle yanık olgularını nerede ve nasıl tedavi ettirebilecekleriydi. Gerektiğinde hava ambulansı yardımıyla İstanbul, Ankara veya İzmir’e hasta nakli yapılabilir mi ?
Anzak çıkarması kutlamaları sabah ayini ile başlar. Bu da çok erken saatlerde yapılmaktadır. Bütün gece toplanan insanların bir kısmı kamp ateşi yakar ve serin havada biraz da ısınabilmek amacıyla alkol alır. Tüm bu koşullar altında zaman zaman, yanık olguları görülmektedir. Yüzbin kişinin toplandığı düşünüldüğünde ciddi yanık olgularının görülme olasılığı da artmaktadır.
Yedi yıl sonrası için bugünden plan yapıp, vatandaşlarının birbaşka ülkede güvende olabilmelerini sağlamak için çalışan bir yönetim anlayışını takdir etmeliyiz. Ders çıkarmalıyız. Örnek almalıyız.
Son söz: 2015 yılına hazır olmalıyız. Bugünden hazırlanmalıyız. Unutmayalım; aynı yıl Ermeni tehciri’nin de yüzüncü yılı.