Volkan Konak, 30 Mart 2025 Pazar akşamı, Kuzey Kıbrıs’ta konser sırasında sahnede fenalaşarak, kalp krizi geçirdi ve yaşamını yitirdi.
Ölümünün ardından kalp sağlığı, kalp krizi, yapılması gerekenler, enine boyuna konuşuldu.
Neden kalp krizi geçirdi ?
Stres, üzüntü, yorgunluk mu ?
Sahnedeki duman etkilemiş olabilir mi ?
Neden kurtarılamadı ? Kurtarılabilir miydi ?
Otelde neden doktor yoktu ?
İlk yardım yapıldı mı ?
İlk götürüldüğü Gazi Mağosa Devlet Hastanesi yeterli mi ?
40 dakika boyunca yapılan göğüs masajı yeterli değil mi ?
Otelde revir var mı ?
Volkan Konak, sevilen bir sanatçı. Tüm Türkiye’ye mal olmuş, müziği, yorumu ve sahne performansı ile başarılı bir insan.
Tüm bu özellikleri nedeniyle ölümünün ardından birçok soru sorulması, konuşulması doğaldır.
Her üç kişiden biri kurtuluyor
Bir gerçek var ki o da şudur: Tüm dünyada kalp krizi geçiren her üç kişiden biri hastaneye yetişemeden ölmektedir; biri kurtulur; biri de hastaneye yetişse bile kurtarılamaz. Bu gerçek her ülkede aynıdır. Gelişmiş, gelişmekte olan her ülkede bu böyledir.
Çıkarılması gereken iki önemli ders
Volkan Konak’ın ölümünden çıkarılması gereken iki ders vardır:
Birincisi, her ne ile uğraşırsak uğraşalım sağlık kontrolü her yaşta gereklidir. Sağlıklı her bireyin 40 yaş üzerinde altı ayda bir, 40 yaşına kadar da her yıl doktor kontrolünde sağlık kontrolü yaptırması gerekir.
Sağlık kontrollerinin en önemli sonucu, hastalık risklerini ortaya çıkarmasıdır.
Hareketli ve yoğun yaşayan Volkan Konak gibi bir bireyin yüksek tansiyonunun olması, kan şekerinin yüksek bulunması, kan kolesterolünün yüksek saptanması, sigara içiyor olması önemli risk grubunda olduğunu gösterir. Bu dört tablo kalp krizi için majör risk faktörleridir.
Bu durumda sağlık kontrolünü yapan doktor, Volkan Konağa şunu söylemelidir:
“-Bu risk faktörleri sizde olduğuna göre bunları düzeltmeliyiz. Şu ve şu ilaçlarla tansiyonunuzu, kan şekerinizi ve kolesterol seviyenizi indirmeliyiz. Ayrıca, yoğun yaşam temponuzdan uzak durmalısınız. Stresli işlerden ve ortamlardan kendinizi koruyunuz”.
İkinci önemli ders, Volkan Konak sahnede fenalaştığında etrafında toplanan onlarca kişiden hiç birinin doğru ilk yardım müdahalesinde bulunamamasıdır.
Ne Yapılmalıydı ?
Acil müdahale için hızla profesyonel yardım çağırılmalıdır.
Bir otelde önce revirde bulunan doktor veya hemşire hasta yanına çağırılmalıdır. Kişinin yaşayıp yaşamadığı anlaşıldıktan sonra, temel yaşam desteği başlatılmalı ve kalp krizi sonrası görülen ani kalp durmasının düzeltilmesi için OED – Otomatik Eksternal Defibrilatör ile elektro şok uygulanmalıdır. Ambulans gelene kadar göğüs masajı ve elektro şok uygulaması ile acil hasta hayata tutunabilir. Çevrede toplananların Volkan Konak için seferber olduğu görülmektedir ama hayat kurtaracak uygulamaların hızla yapılamadığı ortadadır.
Son söz: Okul öncesinden başlamak üzere, hayatta kalmak ve hayat kurtarmak için gerekli bilgi ve beceriler, ilk öğretim ve lisede sürekli ders olmalıdır.