Ülkemizde kanser hastalığına bağlı ölümler son on yılda yüzde 80 oranında arttı.
Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı kanser istatistiklerine göre, Türkiye’de 2015 yılında, 103 bini erkek, 71 bini de kadın olmak üzere 174 bin kişiye kanser tanısı konuldu.
Ülkemizde erkeklerde en çok görülen kanser türü sırasıyla akciğer, prostat, barsak, mesane ve mide kanseriyken, kadınlarda meme, tiroid, barsak ve rahim kanseri daha sık görülmektedir.
Dünya’da her yıl 14 milyon kişi kansere yakalanmaktadır ve 8.2 milyon insan da bu hastalık yüzünden yaşamını yitirmektedir.
Dünya Sağlık Örgütü’ne göre kanser hastalığının artmasının üç temel nedeni vardır: Yaşlı nüfusun artması, tütün ve obesite.
KANSER RİSKİNİ NASIL AZALTIRIZ ?
Son bilgiler ışığında, kanserden korunabilmek için yaşam şeklimizde bazı değişiklikler gerekmektedir.
Uluslararası tıp dünyasında hatırı sayılan onlarca dergiyi, makale ve seminer notlarını tarayarak hazırladığım listeyi, 2017’nin bu ilk günlerinde sizlere sağlık bir yıl dileğiyle sunarım:
Hareketlenin. Düzenli spor yapsanız da uzun süre oturmaktan vazgeçin. Sık sık ayağa kalkın, yürüyün, hareket edin. Akciğer kanseri, rahim, barsak kanseri riski hareketsiz, tembel kişilerde daha çok görülmektedir. Günde 10 kilometre yürümek vücudumuzda oluşan inflamasyonu (ödem) ortadan kaldırmakta ve kanser hücrelerinin oluşmasına engel olmaktadır.
Sigarayı bırakın. Akciğer kanserinin yüzde 90’ı sigara kaynaklıdır. Mesane, prostat, mide, barsak, yutak kanserlerinin birinci nedeni sigaradır.
Tuzu kaldırın. Mide, barsak, safra kesesi, yemek borusu kanserlerinin en sık görüldüğü kişiler aşırı tuzlu beslenen bireylerdir.
Meyve tüketimini artırın. Meyvenin bol olduğu bir ülkede yaşıyoruz. Bu, büyük bir avantaj. Meyveler lifli olmaları, vitamin içermeleri, mineraller bakımından zengin olmaları nedeniyle kanser hastalığından korunmak için tam bir “ilaçtır”. Mandalin, portakal, greyfurt mide ve yemek borusu kanserlerine karşı tam bir koruyucu kalkandır.
Balık yemelisiniz. Omega – 3 yağ asidi bol olan sardalya, istavrit, palamut ve denizin bizlere sunduğu tüm balıkları tüketerek hem kanser hem de damar hastalılarından korunabilirsiniz.
Yeşil olan otlar. Her yemekte mutlaka salata tüketin. Brokoli, tere, maydanoz, soğan, ıspanak, pırasa, marul, kıvırcık, dere otu kalın barsak, prostat, meme, mesane, akciğer kanserinden korunmak için birebir.
Yeşil çay. Doğal sindirim düzenleyicisi. Mide ve barsak kanserine karşı günde bir fincan yeşil çay yeterlidir.
SMeme ve prostat kanseri riskini azaltan soya son yılların en gözde besinlerinden biridir.
Sarımsak. Öğünlerinizin vazgeçilmesi olsun. Mide, böbrek, rahim, yumurtalık, prostat, yemek borusu kanseri olasılığını azaltmaktadır.
Kaygı, endişe, stres ve karamsarlık ile baş edebilmek. Kanser ve diğer tüm hastalıkların nedenlerinden biri de stres dolu yaşamdır. Bunu aşabilmek için en kolay yol, aile bireyleri, akrabalarımız ve komşularımıza daha fazla zaman ayırmaktır. Yakınlarımız ve sevdiklerimiz, kendimizi daha güvende hissetmemize yardım eder.
SON SÖZ: Çevremizde çok sayıda zararlı madde olsa da bunlarla başa çıkabiliriz. Tek gereken inadına istemektir. “İnadına sağlık”.