BASMANE’DE HAYAT VAR
Ne kadar yakın, ne kadar uzak !
Basmane, İzmir’de yaşayan herkese çok yakın. Alsancak’ta yaşayanların yürüyerek onbeş dakikada ulaşabileceği mesafede. Çankaya’dan beş. Konak’tan, Kordon’dan on dakika.
Fuar’a katılan bir işadamı için hepsi hepsi 3 dakika. Fuardan çıkıp, Konak Belediye Binasını solunuza alın, karşıya geçin. Basmane Garı yine solunuzda kalsın. Başınızı kaldırıp önünüzdeki tepeye bakın. Basmane ve devamında Kadifekale’yi görürsünüz.
Her yere böylesine yakın olan Basmane aslında birçok İzmirli için çok uzaklarda.
Basmane denilince benim aklıma Roma, Bizans kalıntıları, Osmanlı, Cumhuriyet Dönemi, camiler, mescitler, eski İzmir çeşmeleri, hanlar, köprüler, açık ve kapalı sinemalar, avlulu, havuzlu, cumbalı eski İzmir evleri gelir.
Bu satırları okuyan kaç kişi Basmane’yi bilir ?
Kaç kişi Kumrulu Mescid’i gördü ?
Kaç kişi Faik Paşa tarafından XVI. yüzyılda yaptırılan Faik Paşa Camii’nin 1842 yılında yandığını, bunun ardından barok üslupta yeniden yapıldığını bilir ?
Selvili Mescid’in minaresinde hafif bir yamukluk olduğunu ve bu yamukluğun nedenini kaç kişi bilir ?
Kaç kişi İzmir’in en lezzetli lokmasının Basmane’de döküldüğünü bilir?
Kaçımız Altınpark’ta çay içmiştir ?
Kaç İzmirli Altınordu Spor Klübünün Basmane’de yönetim binası ve müzesi olduğunu bilir ?
Kaçımız, şimdiye kadar kentin gündemine gelmemiş, İzmir’in “sadaka taşları”nı bilir? Yıllar önce, bir elin verdiğini diğeri görmesin düşüncesiyle sadaka vermek isteyenler yapılan yardımı kimseye göstermeden taşın üzerine bırakır, ihtiyaç sahipleri gelip buradan alırmış. O yıllarda sadaka taşlarına para dışında yiyecek ve giyim eşyası da bırakılabiliyormuş. Yardımlaşma sırasında aracıyı ortadan kaldıran bu özel halk kültürü örneklerini ne kadar biliyoruz ?
Kaç CHP’li Basmane’de Cumhuriyet Halk Fırkası tarafından 1934 yılında inşaa edilmiş bir çeşme olduğunu bilir ?
Oteller Sokağı’nın girişinde yer alan ilk binanın Latife Hanım’ın dedesi Uşakizade Sadık Bey’e ait olduğunu, bu bakımsız köşkün bahçesinde sonradan yapılma binaların altında bir Roma kapısının bulunduğunu kaç kişi duymuştur ?
Kaç kişi Türkiye’nin dört bir tarafından İzmir’e çalışmaya gelen insanların Basmane Otellerinde kaldığını, Basmane’nin İzmir’in yatakhanesi olarak ta anıldığını bilir?
Kaç sporsever 1967 1968 sezonunda Altınordu’yu şampiyon yapan 2.14 boyu ile Balkanlar’ın en uzun boylu basketbolcusu Hüseyin Alp’in yaşadığı evin Basmane’de olduğunu bilir ?
Kaç İzmirli Gönül Yazar’ın, Hüseyin Baradan’ın Basmane’de doğduğunu bilir?
Basmane ile ilgili bilmediğimiz o kadar çok güzellik var ki !
Bilmediğimiz için Basmane İzmir’e uzaktır.
Değerli Orhan Beşikçi, tam bir Basmane sevdalısıdır. Yıllardır anlatır durur: Basmane’de tarih var. Basmane’de kültür var. Basmane’de hayat var.
Son söz: Çocuklarımız nereden gelip, nereye gittiğimizi sorduğunda yanıt vermekte zorlanıyorsak, Basmane’ye uzak olduğumuzdandır. Bu hafta farklı bir iş yapın. Alın, çoluk çocuğunuzu, Basmane’nin ara sokaklarında dolaşın. Güzel insanlarla tanışın. Tarihi soluyun. İzmir’de yaşamanın gururuyla arkanıza Basmane’yi alarak aile fotoğrafı çektirin.