ŞİLİ’DEN DÜNYAYA BİRLİK, BERABERLİK VE DAHA ÇOK SAĞLIK MESAJLARI
Uz. Dr. Ülkümen RODOPLU
Şili’de, 5 Ağustos’ta San Jose’deki meydana gelen maden kazası nedeniyle yer altında mahsur kalan 33 madenci, 11 Ekim 2010 sabahı başlayan kurtarma çalışmalarıyla gün ışığına kavuşmaya başladı.
Şili’nin San Jose bölgesinde 5 Ağustos 2010 tarihinde meydana gelen maden kazası başlangıçta sıradan (!) bir kazayken ve sadece yerel haberlerde yer alırken, 17 gün sonra 33 madencinin hayatta olduğu belirlenince tüm dünyanın dikkati buraya çevrildi.
27 Şubat 2010 tarihinde 8.8 gibi çok büyük şiddette bir deprem yaşayan ve 723 kişinin ölümüyle sarsılan Şili’de o zaman Başkan olan Michelle Bachalet , ülkede “afet durumu” ilan etmiş ancak başka bir ülkeden yardım almamıştı. Depremin yaraları ulusal kaynaklarla kısa sürede sarılmıştı. Deprem sonrası görülen yağmalama olaylarına müdahale için Çin ve Amerika Birleşik Devletleri’nin yardım teklifini de geri çevirmişti.
Depremde uluslararası yardımı kabul etmeyen Şili, bu kez maden kazası nedeniyle yeraltında mahsur kalan 33 madenci için kurtarma operasyonuna Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, Kanada, Güney Afrika başta olmak üzere toplam on ülkenin katılmasına izin verdi.
11 Ekim 2010 günü erken saatlerde başlayan kurtarma çalışmalarını tüm dünya nefesini tutarak izlemeye başladı. Kurtarılan her hayatla birlikte bütün dünyadan sevinç çığlıkları yükselmeye başladı.
Bu görüntüler, Dünya barışına ne kadar hasret kaldığımızı anımsatması nedeniyle çok anlamlıdır. Bizden kilometrelerce uzakta yaşamlarını sürdürmek için yerin metrelerce altına inen ve zor koşullarda çalışarak yaşamlarını idame ettiren insanların kurtarılma mücadelerini izlerken zaman zaman gözlerimiz doluyor. Yüzeye çıkan her işçi için seviniyoruz.
Dünya’nın Şili’de gösterdiği dayanışmayı aşağıda sıraladığım önemli sağlık sorunlarına da göstermesini beklemek hakkımızdır.
Yerin 650 metre altından kurtarılan 33 kişinin daha sağlıklı ve yaşanılabilir bir dünya için sembol olmasını dilerim.
•Dünyada bir milyar insan sağlık hizmetlerinden hiç yararlanamamaktadır.
•Kalp ve damar hastalıkları en önemli küresel ölüm nedenidir. 2005 yılında tahminen 17,5 milyon insan kalp damar hastalıkları nedeniyle yaşamını yitirdi. Bu da tüm küresel ölümlerin % 30’unu oluşturmaktadır. Kalp damar hastalıkları nedeniyle görülen ölümlerin % 80’inden fazlası düşük ve orta gelirli ülkelerde meydana gelmektedir.
•Her yıl kötü beslenme nedeniyle 5 yaşının altında 8 milyon çocuk yaşamını yitirmektedir. Ölüm nedenleri, kolayca önlenebilecek basit sağlık sorunlarıdır.
•2002 yılında yaklaşık 11 milyon kişi, sadece enfeksiyon hastalıkları nedeniyle yaşamını yitirmiştir.
• AIDS / HIV hızla yayılmaktadır.
o HIV ile yaşayan 33,4 milyon
o 2,7 milyon yeni enfeksiyon
o AIDS nedeniyle 2 milyon ölüm
•Tüberküloz: Bir yılda 9.4 milyon yeni vaka eklendi. Her yıl 1.3 milyon kişi tüberküloz nedeniyle ölmektedir.
•1,6 milyon kişi pnömoni nedeniyle ölmektedir.
•Sıtma nedeniyle yılda 863.000 kişi ölmektedir.
•2008 de kızamık nedeniyle 164.000 kişi ölmüştür. Oysa aşı maliyeti 1 $’dan daha azdır. Ölenlerin büyük çoğunluğu , 5 yaş altı çocuklardır.