“ – Bugün birçok insanın karamsarlık, belirsizlik ve yılgınlık duyguları içinde olmasının sebebi, aşı hakkında yeterli bilgiye sahip olmamasıdır. Ülkemizdeki aşılama programı, aşı tedariki ve aşı çalışmaları hakkındaki bilgi eksikliğidir.”
Bu sözler Sağlık Bakanı sayın Fahrettin Koca’ya ait.
24 Mart 2021 tarihinde yaptığı bu açıklamada aşı konusunda bilgi eksikliğinden söz eden sayın Bakan, daha önce bu konudaki sözlerinin yanlış anlaşıldığını söyledi. Toplumda oluşan karamsarlığı gidermeye çalıştı.
Bilgi eksikliğinin asıl sorumlusunun kendisi olduğunu söylemeliydi.
Türkiye, salgın sürecinde alınan önlemleri, günlük rakamları ve aşı konusundaki bilgileri kendisinden aldı.
Anımsayalım:
Tarih, 1 Aralık 2020.
Bakan şöyle açıklama yaptı:
“- 50 milyon doz aşı için sözleşme imzalandı. Aralık ayında en az 10 milyon, ama muhtemelen 20 milyon, Ocak ayında 20 milyon, Şubat ayında ise 10 milyon temin edilecek. Günde 1 milyon doz aşı uygulaması yapılacak. Ayrıca 25 Şubat tarihinde ise Sinovac firmasıyla toplam 100 milyon doz aşı için sözleşme yapıldı.”
Şöyle devam etti:
“- Biontech ile yapılan anlaşmaya göre de ilk 800 bin dozu Mart’ın ilk haftasının içinde olmak üzere 4,5 milyon doz Mart sonuna kadar, Mart’tan sonraki dönem 30 milyon opsiyonel Biontech aşısı gelecek.”
Tarih, 25 Şubat 2021.
“- 105 milyon doz aşı ile Nisan, en geç Mayıs ayı sonuna kadar 20 yaş üstü herkes, 52.5 milyon insanımız aşılanacak’’.
Tarih, 11 Mart 2021.
Açıklama bu kez şöyle:
“- Planladığımız şekilde nüfusumuzun 50 milyonluk kısmının aşısını sonbahara kadar yaparsak salgın üzerimizde ağır bir baskı olmaktan çıkacak.’’
Tarih, 24 Mart 2021.
Bakan bu kez şöyle açıklama yaptı:
“- Salgın ne zaman kontrol altına alınır ? Bunun bir cevabı var: Aşılama tamamlandığında. Türkiye için, “Mayıs sonu, bilemediniz, Haziran ayı sonuna kadar.” dersek, bu, mevcut durumda gerçekçi bir cevap olacaktır”.
Bakan’ın yaptığı açıklamaları sıraya koyup okuduğumuzda bilgi eksikliği yerine farklı, değişen ve çelişen bilgiler görmekteyiz.
Önce, maske temininde yaşanan çelişkiler.
Sonra, vaka ve hasta sayılarındaki tutarsızlıklar.
Uzunca bir süre rakamları düşük gösterme çabası.
Aşı gelecek, geldi, geliyor.
Şimdi de Haziran ayı sonunda aşılama tamamlanacak umudu.
Karamsarlığı üzerimizden atabilmenin tek bir yolu vardır: Doğru, şeffaf, akıl ve bilime dayanan bilgi.