Covid 19 devam ediyor. Salgın hızını kesmedi. Aşı çalışmaları devam ederken, bir yandan da İnfluenza mevsimi geldi.
Yaşanan bu süreçte belki de en önemli konu okul sağlığı ve güvenliği oldu.
Yüz yüze eğitim, önce ilköğretim 8. Sınıf öğrencileri ile başladı. Sonra, 1. Sınıflar. Ardından 2,3,4. Sınıf öğrencileri okullarına kavuştu.
Eylül 2020 başından beri çocuklarımız bir taraftan da “on line eğitime” alışma mücadelesi vermektedir.
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından açıklanan “Milli Eğitim İstatistikleri – Örgün Eğitim 2019-2020” verilerine göre, Türkiye’de okul öncesi eğitim, ilköğretim ve ortaöğretim düzeyinde, toplam 18 milyon 241 bin 881 öğrenci eğitim almaktadır.
OKULLAR GÜVENLİ Mİ ?
Okullarda yaşanan sağlık sorunları için revirlerin varlığı son derece önemlidir. Revir, öğrenci ve öğretmen sağlığı açısından COVID-19 salgını ile birlikte bir kere daha önemli hale geldi.
Peki kaç okulda revir var ?
Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2019 yılı verilerine göre toplam 54.715 devlet okulu bulunmaktadır ve sadece 5098’inde revir bulunmaktadır
Revir zorunluluğu, hemen her yıl değiştirilen “Kurum Açma ve Kapama Yönetmeliği”’nde kendisine hala yer bulamadı. Dolayısıyla, bugün okulların yüzde doksanında revir bulunmamaktadır. Reviri bulunan özel okul sayısı ise 2932dir.
REVİR KURULMALI
Daha sağlıklı nesiller ister miyiz ?
Her türlü salgın hastalıktan zamanında tedbir alınarak korunmasını, kollanmasını ister miyiz ?
Çocuklarımızın okulda geçirdiği kazalardan sonra en hızlı şekilde, sakat kalmadan, kötüleşmeden bakılmasını ister miyiz ?
Obesite, kanser, kalp hastalıkları, akciğer hastalıkları gibi erişkinlerin karşılaştığı kronik hastalıklara karşı şimdiden bilgi edinmelerini, sağlıklı beslenme ve sağlıklı yaşam konusunda bilinçli olmalarını ister miyiz ?
Bu soruların hepsine “evet” diyorsak okullarımızda revir kurulması için hepimizin çalışması, çabalaması gerekmektedir.
Bazı okullarda kurulan sağlık odalarının sorumluları öğretmenlerdir. Öğretmenlerimizin yükü zaten, fazlasıyla artmıştır. Onlara bir de okuldaki öğrencilerin sağlık sorunlarını yüklemek, hangi öğrenciyi hastaneye, hangisini evine göndereceğine karar vermesini beklemek yanlıştır.
Bu kararı verecek olan bir sağlık görevlisi olmalıdır: Doktor, hemşire, paramedik, ATT.
REVİRLERİN AÇILMASI İŞSİZLİĞİ ÖNLER
Okullarda revirlerin açılmasıyla birlikte sağlık sektöründeki işsizlik oranını da düşecektir. Üniversitelerden mezun olan hemşire, ATT ve paramedikler, kurulan revirlerde çalışabilir.
Hastanelere, Toplum Sağlığı Merkezlerine yakın bölgelerdeki okullarımız hem tedavi, hem de eğitim amacıyla hastanelerle anlaşma imzalayarak bu hizmetleri yerinde alabilir.
54 BİN 715 okula kurulacak revirlerin maliyeti, devletin obesite, kanser, koroner arter hastalığı, diabet gibi kronik hastalıkların tedavisi için harcadığı paradan ve korunmak amacıyla yapacağı yatırımlardan çok daha düşüktür.
SON SÖZ:
Öğrencisine sağlıklı gelecek sunamayanlar, geleceğe sağlıklı bakamaz.