Bilim dünyasında “Beyin gıdası” olarak kabul edilen OMEGA – 3 balık yağının başta kalp hastalıkları olmak üzere kilo kaybından, kolesterolü düşürmeye kadar sayısız faydası bulunmaktadır.
Omega-3, vücut için gerekli olan ama vücutta üretilemeyen ve mutlaka dışarıdan alınması gereken önemli bir yağ asididir.
Balık yağı, sağlığa olan faydasını içindeki DocosahexaenoicAcid (DHA) ve EicosapentaenoicAcid (EPA) gibi omega 3 yağ asitlerine borçludur. Balık yağındaki diğer yağ asitleri Alpha-linolenicAcid (ALA) ve Gamma-linolenicAcid (GLA)’dir.
Ülkemizde yeterli balık tüketimi olmadığı için Omega-3 eksikliğinin dışarıdan alınan takviyelerle giderilmesi gerekmektedir.
Omega-3 beyin sağlığımızı korumak, kalp krizi riskini azaltmak, ruhsal sağlığımızı garanti altına almak için üzerine onlarca, yüzlerce klinik araştırma yapılmış ve etkinliği kanıtlanmış bir besin takviyesidir.
Bilimin, balıkta, özellikle de soğuk su balıklarında bulunan bu değerli maddenin faydalarından yana hiçbir şüphesi yoktur.
Omega-3 ile ilgili birçok inceleme yapmış olan ve bu konuda dünyanın en önemli bilim insanlarından biri olarak kabul edilen Dr. AlexRichardson şöyle diyor: “Omega-3’ün sadece kalp krizi, inme gibi damar sağlığı ile ilgili sağlık problemleri değil göz sağlığı ve romatizma gibi enflamatuarhastalıklardan da korunmak için son derece etkili bir madde olduğu biliniyor.”
Omega-3 Nasıl Kullanılmalı?
Omega-3 vitamin hapı değil, balık yağıdır. Bu nedenle saf olarak kapsüller halinde üretilir. Her şeyden önce satın alacağımız Omega-3’ün içinde EPA ve DHA bulunduğundan emin olmalıyız. Bitkisel orijinli Omega-3 takviyeleri bu değerli maddeleri içermez. Bu maddelerin varlığından emin olduktan sonra dikkat etmemiz gereken bir diğer konu ise ürünün içindeki omega-3 miktarıdır.
Takviyenin etiketini dikkatlice incelemeliyiz. Sağlık üstündeki olumlu etkilerinden faydalanabilmek için günde almanız gereken EPA ve DHA miktarının toplamda 1000 miligram civarında olması gerekir. Bu miktarı almak için genelde üreticinin önerdiği dozun üstüne çıkmamız gerekir.
Tüm Yaş Gruplarına Önerilir
Omega-3, gençler, çocuklar ve tüm yaş gruplarında önerilmektedir. Ülkemizde balık tüketimi yeterli olmadığı için, özel bir yan etki görülmediği sürece kullanımı çok önemlidir.
Omega-3 Yararları
Balık yağının yararlarına bakalım:
1.Kalp ve damar sağlığı.Omega–3, damar içerisinde tıkanıklıklara neden olan pıhtıların oluşmasını önlediği gibi, oluşan trombusların kopmasını da önlemektedir.
2.Kötü kolesterolün düşmesine yardımcı olur.
3.Depresyon, anksiyete bozuklukları.
4.Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB).
5.Zayıflamış bağışıklık sistemi.
6.Kanser.
7.Diyabet.
8.İltihaplanma, eklem iltihabı, iltihabi bağırsak sendromu.
9.Alzheimer.
10.Göz bozuklukları.
11.Bunlara ilave olarak kilo kaybı, sağlıklı bir hamilelik, doğurganlık ve cilt bakımı (özellikle sedef ve akne) için faydalıdır.
OMEGA-3 Etkileri
Omega-3 yağ asitleri ağrıyı ve şişkinliği azaltır. Bu yüzden göz kuruluğu ve sedef hastalığına iyi gelmektedir. Bu yağ asitleri aynı zamanda kanın kolay pıhtılaşmasını engeller; kalp hastalıklarının tedavisinde kullanılmasının sebebi de budur.
Amerikan Kalp Vakfı’na göre, klinik çalışmalar Omega-3’ün, kalp ve damar hastalıklarının oluşumunu azaltmakta etkin bir rol oynadığını ortaya koymuştur. Balık yağı zengin bir Omega-3 kaynağıdır ve dolayısıyla kalp hastalıkları ve kalp ritim bozuklukları riskini azaltır. Aynı zamanda kötü kolestrolü (LDL) düşürür, iyi kolestrolü (HDL) arttırır, fazla trigliseridi düşürür. Ön araştırmalar, balık yağının damar sertliğini önlemek için de kullanılabileceğini göstermektedir. Bundan dolayı balık yağı, kalp krizini önlemekte etkindir ve düzenli kullanımı kalp krizine bağlı ani ölümlerini engellemeye yardımcı olabilir.
Balık yağı, kilo vermeye yardımcı bir besin desteği olarak da yaygınlaşmıştır. Güney Avustralya Üniversitesi’nden Prof. Peter Howe yönetimindeki çalışmalar, balık yağının kilo vermek için yapılan egzersizlerin etkisini artırdığını göstermiştir. Beslenmelerinde balık yağı kullanan gönüllüler, kullanmayanlara göre daha fazla kilo vermişlerdir. Egzersizin balık yağı ile birleşmesinin, vücudun şekli ve niteliği üzerinde pozitif bir etkisi vardır.
Düzenli balık yağı tüketmenin bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olduğuna ve bu sayede soğuk algınlığı, öksürük, grip gibi hastalıklara karşı dayanıklı olmanızı sağladığına inanılmaktadır. Balık yağı içindeki omega-3 yağ asitleri, vücuttaki sitokin ve eicosanoid’lerin miktar ve aktivitelerine etki ederek bağışıklığı güçlendirirler.
Temel olarak, balık yağının, insanlarda bağışıklığı güçlendirme potansiyeli vardır, fakat yine de insanlar üzerinde daha fazla araştırma yapılmasına ihtiyaç vardır. Balık yağı, bağışıklık sisteminin kendi organ ve dokularına saldırısı olarak bilinen Lupus hastalığına karşı da faydalıdır. Çalışmalar balık yağının Lupus’a bağlı olarak gelişen ateş, cilt döküntüsü ve yorgunluğu azalttığını göstermiştir.
Balık yağı, kan ve dokulardaki iltihaplanmayı azaltmakta etkilidir. Balık yağı destek ürünlerinin düzenli kullanımı kronik iltihaplanma hastalıkları olanlar için faydalıdır. Balık yağı sindirim sistemi bozuklukları, çölyak hastalığı, kısa bağırsak sendromu ve iltihabi bağırak hastalıkları (Crohn hastalığı, ülseratif kolit) tedavileri üzerinde etkilidir.Crohn hastalığından yakınan hastalar için vitamin, yağ ve destek ürünlerinin emilimi zordur. Balık yağı takviyeleri böyle hastalar için etkilidir. Ülseratif kolit durumunda, balık yağı, kalın bağırsakta lökotrien birikimini engeller. Özellikle başka takviye ürünleri ve ilaçlarla birlikte kullanılması ile, balık yağının iltihaplanmaya karşı olma özelliğini artırabilmek için çalışmalar yürütülmektedir.
Vitaminler ve Besin Takviyeleri Gerekli mi?7
Bu konuda Youtube Kanalımda detaylı bilgileri sizlerle paylaştım. Bu bilgiler hem bizim hem de sevdiklerimizin sağlıklı, uzun ve kaliteli bir yaşam sürmesi için gerekli.