Süper kahraman filmlerini izlerken ekranlara kilitleniyoruz.
Marvel kahramanlarını izlerken nefesler tutuluyor.
Spiderman yani Örümcek Adam’ı ya da X-Man’i izlemek yediden yetmişe herkesin ilgisini çekiyor.
Peki, Spiderman nasıl uçuyor ?
X-Man gücünü nasıl artırabiliyor ?
İşte, bu noktada CGI Teknolojisi bizlere kocaman bir “merhaba” demektedir.
Öncelikle, CGI açılımına bakalım: CGI, Computer Generated Imagery yani Bilgisayar Üretimli İmgeleme demektir.
CGI, Green Screen yani yeşil ekran adını almış olan sistemin daha gelişmiş halidir. Genel olarak, bilgisayar ile yaratılmış görüntü diyebiliriz.
Bu teknolojinin filmlere sağladığı katkı çok büyüktür.
Karşımıza çoğunlukla sinema filmleri ve bilgisayar oyunlarıyla çıktılar. Yapay zeka ile birleştirilip insansı görünümlü robotlar pek çok sinema filmine konu oldu.
Günümüz sinemasında hemen her filmde kullanılan bu teknolojinin başarılı örneklerinde, görüntünün efekt olduğu bile anlaşılmaz.
CGI’ın en başarılı örneklerini gördüğümüz filmler hangileri ?
Bu konuda Youtube kanalı Watch Mojo’nun derlediği ‘Top 10’ videosu bulunmaktadır. İşte CGI teknolojisinin en iyi kullanıldığı 10 film;
1.Gravity
2.Avatar
3.The Lord of the Rings: Return of the King
4.Life of Pi
5.Tron: Legacy
6.Jurassic Park
7.Inception
8.What Dreams May Come
9.The Matrix
10.300
Bildiğimiz anlamda sinema filmi artık neredeyse çekilmez oldu. Nedeni basit: Maliyetleri düşürmek. Greenbox denilen yeşil perde veya boyanmış duvarların önünde, stüdyodan hiç çıkmadan istediğiniz türden filmi, dekor yapmadan istediğiniz zenginlikte belgeseli çekebilirsiniz.
Sanal model İmma’yı duydunuz mu ? Instagram’da iki milyona yakın takipçisi olan süper model. Aslında hiç olmayan yani yaşamayan, sanal bir model. Düşünsenize, var olmayan bir top model ve Instagram’da iki milyona yakın takipçisi var.
İmma, gerçek ile ayıredilemeyen cilde ve genel görünüme sahip olmanın avantajını kullanmaktadır. Ünlü makyaj markası olan Kate Tokyo, reklam yüzü olarak Imma ile anlaştı. Imma ile I-D dergisinin çekimleri için iki gerçek manken çalışma yaptı. Gerçek ile sanal manken arasındaki benzerlik ürkütücü derecede oldu.
Belli ki yakın bir gelecekte “kaprisli” mankenlerin yerini Imma’nın benzerleri alacak. Fotoğrafçılar, video art sanatçıları, görüntü yönetmenleri, set işçileri, ışıkçılar, kameramanlar işsiz kalacak. Markalar için ciddi bir maliyet oluşturan bu meslek grupları yerine robotlar.
Böylesine keskin bir değişime hazır mıyız ?
Sanal mankenler kontrolden çıkar mı ?
Spiderman gerçek olur mu ?