İzmir Milletvekili Necip Kalkan, geçtiğimiz günlerde TBMM’de yaptığı açıklamada, AKP iktidarının insan ömrünü uzattığını öne sürdü ve “15 yıl daha iktidarı bize verin, ömrünüz uzasın. Rakamlar bunu gösteriyor, bizim iktidarımızda insanın ömrü uzuyor” dedi.
Ankara’ya, halkın oyları ile seçilerek gönderilen bir Vekil’in, Meclis çatısı altında konuşma yapmadan önce, çok daha dikkatli inceleme yapmasını, daha somut ve bilimsel verilerle söz almasını beklerdim.
İzmir ve Türkiye bunu hakediyor.
Dünya’da beklenen yaşam süresi son 15 yılda ortalama 5-7 yaş arttı. Türkiye bunun gerisinde kaldı.
Türkiye’de ‘doğuşta beklenen yaşam süresi’, 1950’de 46 yıldı. 2000’de 66 yıl oldu. 2015’te 78 yıl (kadınlarda 80.7, erkeklerde 75.3) oldu.
Bugün, Türkiye’de 65 ve daha büyük yaşta 6.495.239 kişi yaşamaktadır. Bu hesaba göre, nüfusumuzun yüzde 8 kadarı 65 yaş üzerindedir.
Japonya’da nüfusun yüzde 21’inden fazlası 65’inde ya da daha büyüktür. Almanya, Yunanistan, İtalya ve İsveç’te yaşlı nüfus oranı yüzde 20’ye yükseldi. Amerika’da 65 ve daha büyük bireylerin oranı son 100 yılda üçe katlandı. Bugün Avrupa’da doğuşta beklenen ortalama yaşam süresi 80 yıl, Afganistan’da 42 yıldır.
NEDEN UZADI ?
Antibiyotiğin keşfi.
Hijyen konusunda çok ciddi yenilikler.
Aşı konusunda devrim niteliğinde gelişmeler.
Yeni tedavi yöntemleri.
Teknolojik gelişmeler.
Sağlık hizmetlerine ve sağlıkla ilgili bilgilere erişimin kolaylaşması.
Yaşlanmayı geciktirmek için yapılan çalışmalar.
İyi haber; herkesin ömrü öyle ya da böyle uzuyor. Kötü haber; sadece kendine bakanlar bu uzun ömürde rahat ediyor.
Birçok bilimsel makaleye göre bir sonraki kuşak için 100’üncü doğum gününü görmek normal bir şey olacak. Ama ömrünüzün 30-40 yılını hasta ve yaşlı olarak geçirmek istemiyorsanız dikkat etmeniz gereken şeyler var:
Sigara ve alkol tüketimi, obesite, stresli yaşam, kötü beslenme, hareketsizlik, düzensiz uyku yaşlanmayı hızlandırırken, hobilere zaman ayırmak, hedefler belirlemek, toplumsal faaliyetlere katılmak, teknolojiye uyum sağlamak, düzenli doktor kontrolünden geçmek bireyin ileri yaşta başkasına bağımlı olmasını engellemektedir.
Anti-Aging tıp dergisinin yaptığı araştırmada, 60 yaşlılık uzmanından, 2100 yılında dünyaya gelecek bir bebeğin ne kadar yaşacağını tahmin etmeleri istendi. Uzmanların çoğu, soruya “En az 100 yıl’ diye cevap verirken, bazıları yaşam süresinin 150, hatta 200 yıl olabileceğini söyledi.
Geçtiğimiz yüzyılda insan ömrü, çiçek, sıtma, çocuk felci ve tüberküloz gibi hastalıkların kontrol altına alınması ve daha temiz çevre koşulları sayesinde uzadı.
Bu yüzyılda da genetik çalışmaların insan ömrünü uzatacağı söylenmektedir.
UZUN VE SAĞLIKLI YAŞAM İÇİN NE YAPALIM ?
1. Anı yaşayın; yavaşlayın.
2. Olaylara dengeli ve olumlu bakın.
3. Hareket şart.
4. Kemiklerinizi koruyun.
5. Stresle başetmeyi öğrenin.
6. Düzenli kontrol önemli.
7. Yediklerimiz geleceğimizi belirliyor. Sağlıklı ve doğal beslenin.
8. Uykunuzu alın.
9. Sevdiklerinize zaman ayırın. Sosyalleşin.
10. Antioksidanlar ve vitaminler önemli. Duyarsız kalmayın.
11. Kirli hava, kirli çevre, sigara, alkol, kimyasallar, radyasyon. Bunlar en büyük düşmanlarımız.
SON SÖZ: Meclis’te sakin, olumlu düşünen, bilime inanan, spor yapan, sağlıklı beslenen ve okullarda beslenme dersinin olması için çaba harcayan Vekillere ihtiyaç var.
İNSAN ÖMRÜ UZADI MI ?
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.
Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.